Architect ontwikkelt eerste houten hoogbouw in de VS

MGA T3 Minneapolis

15-02-2016 09:51 | Door: Fitria Jelyta

Canadese architecten claimen de eerste houten hoogbouw in de Verenigde Staten te ontwikkelen. Door gebruik te maken van prefab-houtelementen is het gebouw binnen twee maanden op te leveren.

Het Timber, Technology and Transit (T3)-gebouw, naar een ontwerp van architectenbureau Michael Green Architecture, verrijst in de Amerikaanse plaats Minneapolis. Bij de bouw van T3 maakt de architect voornamelijk gebruik van houten prefab-panelen die door middel van spijkers aan elkaar worden vastgemaakt.

Voor de houten prefab-onderdelen van het gebouw werkt het architectenbureau samen met Canadees bedrijf StructureCraft.

De architect Michael Green streeft naar het zoveel mogelijk realiseren van houten constructies. Door gebruik te maken van hout uit bomen die door ongedierte en ziekteverwekkers zijn aangetast, zegt de architect bij te dragen aan de verduurzaming van gebouwen. Door deze bomen te gebruiken in plaats van deze te laten ontbinden, voorkomt de architect naar eigen zeggen ook dat het hout CO2-uitstoot. 

MGA Minneapolis

Klimaatneutraal Parijs

Behalve voor het T3-gebouw in Minneapolis, is de Canadese architect ook verantwoordelijk voor het ontwerp van een houten wolkenkrabber in Parijs. Hiervoor heeft hij de internationale architectuurcompetitie Réinventer Paris gewonnen, waarbij het stadsbestuur van de Franse metropool duurzame gebouwontwerpen van architecten over de hele wereld selecteert voor 23 verschillende locaties in Parijs.

Met 35 verdiepingen wordt de zogenoemde Baobab-toren volgens Green het hoogste houten gebouw ter wereld. Daarnaast moet de houten constructie jaarlijks 3.700 ton CO2-uitstoot in het stedelijke gebied absorberen.

Bouwen met hout

In de Verenigde Staten staan er naast het T3-gebouw van Michael Green ook andere houten gebouwen op de planning. Zo krijgt het Pearl District of Portland een houten gebouw met twaalf verdiepingen, naar een ontwerp van Lever Architecture. Ook in New York wordt gewerkt aan houten hoogbouw.

Voor deze ontwerpen hebben de verantwoordelijke architecten een geldbedrag van $ 3 mln gewonnen van de U.S. Tall Building competition. De Amerikaanse overheid organiseerde deze competitie om het gebruik van hout in de bouw- en ontwerpsector te stimuleren. 

MGA Paris

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: MGA, Inhabitat | Foto: MGA (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra