Circulair huis voor recreatiecomplex is volledig off-grid

16-02-2016 07:40 | Door: Fitria Jelyta

Een Nederlandse architect heeft een circulair woonconcept ontwikkeld dat 100 procent zelfvoorzienend is wat betreft energie en uit duurzame, lokale materialen bestaat. De architect wil hiermee een recreatiecomplex bouwen.

Het zogeheten GreenHuus is een verplaatsbare en zelfvoorzienende ecolodge naar een ontwerp van architect Kees van Wuyckhuyse. Het compacte huis met een totale oppervlakte van 30 vierkante meter is ontworpen volgens de Cradle to Cradle (C2C)-principes, waarin gesloten kringlopen van water, energie en afval centraal staan.

Door gebruik te maken van regenwateropslag, zonnepanelen, accu’s om de opgewekte energie in op te slaan en zonnecollectoren die daglicht omzetten in energie voor ruimteverwarming, is het GreenHuus volgens de architect geheel zelfvoorzienend.

“Al deze techniek werkt integraal samen zodat we alles optimaal laten werken”, zegt Van Wuyckhuyse in Want. “Ontstaat er bijvoorbeeld ergens warmte in dit proces, dan gebruiken we dat weer ergens anders in het systeem. Dit alles combineren we met een hoge isolatie van de schil en we passen zogenaamde bio-PCM’s toe. Dit zijn materialen die warmte of kou opslaan en dit afstaan aan de omgeving op momenten dat die het wil.”

Lokale bouwmaterialen

Daarnaast is het GreenHuus opgebouwd uit duurzame en lokale materialen zoals C2C-gecertificeerd hout, Accoya-hout en vezelhennep voor de isolatie en als plaatmateriaal.

De ontwikkelaars van het GreenHuus werken aan een eerste pilotproject, waarin twintig tot dertig van de circulaire huizen op de Kabelaarsbank, de scheiding van Zuid-Holland en Zeeland, in een recreatiecomplex komen te staan. Verder willen de initiatiefnemers een traject starten om lokaal vezelhennep te telen voor de bouwisolatie. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: GreenHuus, Want | Foto: GreenHuus (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra