Vitens zet big data in voor slim waterleidingnet in Friesland

16-02-2016 13:36 | Door: Fitria Jelyta

Vitens zet big data in bij het ontwikkelen van een slim waterleidingnet in Friesland. Hiermee wil het drinkwaterbedrijf het 9.000 kilometer lange net beter aansturen en de kwaliteit van het drinkwater verbeteren.

Door gebruik te maken van big data zegt Vitens water te kunnen besparen en het energieverbruik van het slimme waterleidingnet naar beneden te brengen. Daarnaast maakt de techniek het voor Vitens mogelijk om zijn klanten real-time te informeren over eventuele problemen in het waterleidingnet.

Samen met big data-specialisten Anchormen en Icris gaat Vitens de techniek inzetten om patronen in de complexe dataset te herkennen. Zo is er aangetoond dat het waterleidingnetwerk regelmatig bruin water veroorzaakt in de leidingen. Het drinkwaterbedrijf wil de big data-techniek daarom inzetten om de waterkwaliteit te verbeteren en bruin water te voorkomen.  

Betere aansturing

Het Friese waterleidingnetwerk krijgt 200 sensoren. De sensoren meten onder andere waterdruk, stroomrichting, waterniveau en kwaliteit. Zo kan Vitens specifieke problemen in het waterleidingnet tijdig traceren en verhelpen. Door de verzamelde sensordata samen te voegen, poogt Vitens de aansturing van het waterleidingnet te verbeteren en klanten sneller en beter te informeren over mogelijke storingen.

Het drinkwaterbedrijf gaat de komende periode samen met Anchormen en Icris het big data-project verder uitwerken. Het primaire doel van het project is om de gegevens structureel in te zetten bij het aansturen van het slimme waterleidingnetwerk. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Vitens | Foto: Montgomery County Planning Commission, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra