€ 71 mln voor meer LED-straatverlichting in Schotland

18-02-2016 13:30 | Door: Fitria Jelyta

Schotland wil in 2017 de ruim een derde deel van zijn straten uitsluitend met LED-lampen verlichten. Hiervoor stellen lokale gemeentes £ 56 mln (€ 71 mln) beschikbaar.

Dat schrijft Edie. In totaal installeert Schotland 250.000 LED-straatverlichting die jaarlijks meer dan 65.000 ton CO2-uitstoot moet terugdringen. De Schotse regering en het bedrijf Zero Waste Scotland investeerden in de afgelopen drie jaar al £ 82 mln (€ 105 mln) in het energiezuinig verlichten van de Schotse gemeentes door gebruik van LED's.

Behalve voor de investering van £ 56 mln (€ 71 mln), werken de gemeentes ook samen aan de zogeheten Street Lighting Toolkit om inzicht te krijgen in de voordelen en besparingen die de LED-straatlampen mogelijk maken.

CO2-reductie van 50 procent

Het Schotse South Lanarkshire heeft al eerder 19.000 LED-straatlampen geplaatst. De gemeente van South Lanarkshire zegt ook de overige 58.000 straatlampen te vervangen door LED's.

“Het gebruik van meer efficiënte LED-lichtbronnen moet bijdragen aan een halvering van het energieverbruik en de CO2-uitstoot”, zegt Gordon Mackay, gemeenteraadslid van South Lanarkshire.

Huizen en Giessenlanden

In Nederland werken de gemeentes Huizen en Giessenlanden al aan de installatie van LED-straatverlichting. Zo plaatst de gemeente Huizen 8.642 LED-lampen om een energiebesparing van 50 procent te realiseren. Volgens de gemeente gaat de LED-verlichting drie keer langer mee dan de traditionele straaverlichting. Daardoor nemen ook de vervangingskosten af. 

In Giessenlanden vervangt de gemeente alle traditionele straatverlichting door LED-armaturen. Hiermee wil de gemeente de openbare verlichting milieuvriendelijker en energiezuiniger maken. Naar verwachting vervangt Giessenlanden voor het einde van 2016 ruim 3.700 armaturen door LED's. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Edie | Foto: Alex Liivet, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra