DGBC verwacht wereldwijde groei in duurzaam vastgoed

17-02-2016 18:50 | Door: Fitria Jelyta

Uit onderzoek van de World Green Building Council (WGBC) is gebleken dat de wereldmarkt voor duurzame gebouwen in 2018 zal verdubbelen.

De WGBC, die het duurzaamheidskeurmerk Breeam beheert, werkte voor het onderzoek samen met Dodge Data & Analytics en United Technologies Corporation. Hiervoor zijn bouwbedrijven, vastgoedpartijen en architecten in 69 landen ondervraagd over de verwachte groei van duurzaam bouwen.

Uit het onderzoek World Green Building Trends 2016 is gebleken dat 37 procent van de ondervraagden verwacht in 2018 meer dan 60 procent van de gebouwen aantoonbaar duurzaam te maken met een duurzaamheidskeurmerk. In 2015 was dat nog 18 procent van de ondervraagden. De verwachte groei van duurzaam vastgoed is in landen als Mexico, Brazilië, Colombia, Saudi-Arabië, Zuid-Afrika, China en India het grootst.

Daarnaast is gebleken dat de terugverdientijd voor duurzame investeringen terugloopt. Voor het toepassen van duurzame maatregelen in bestaand vastgoed geldt een gemiddelde terugverdientijd van zes jaar, zo stelt de WGBC.

Kansen voor bestaand vastgoed

“We hebben sinds de introductie van het duurzaamheidskeurmerk voor bestaande gebouwen in 2012 meer dan 200 certificaten afgegeven”, zegt Martin Mooij, hoofd Certificeren en Beheer van de Dutch Green Building Council (DGBC). “Echter, dat is nog maar een paar procent van de bestaande voorraad in Nederland. Daar valt dus, in vergelijking met andere landen als Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Duitsland, nog een wereld te winnen.”

Top van de markt

Als voornaamste belemmering voor het verduurzamen van vastgoed noemt DGBC de hoge investeringen, gevolgd door het gebrek aan maatschappelijk besef en stimulans van de overheid. Verder worden bouwpartijen beïnvloed door het idee dat duurzaam bouwen alleen is weggelegd voor de top van de markt.

In een interview met DuurzaamBedrijfsleven stelt DGBC-directeur Annemarie van Doorn dat het toepassen van de Breeam-methode op bestaande gebouwen in Nederland nog niet helemaal van de grond is gekomen.

Volgens de directeur willen gebouweigenaren niet verduurzamen, wanneer blijkt dat de transformatie niet op korte termijn winst oplevert. Zo wil de netwerkorganisatie onderzoeken welke incentives er zijn om bestaand vastgoed te verduurzamen en hoe ze vooral mkb-bedrijven kunnen helpen hun gebouwen duurzaam te maken. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Dutch Green Building Council | Foto: Guilhem Vellut, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra