Hogeschool Utrecht benut gebouwen beter voor CO2-reductie

18-02-2016 12:15 | Door: Fitria Jelyta

De Hogeschool Utrecht (HU) wil bestaande onderwijsgebouwen in het Utrecht Science Park duurzaam renoveren en beter benutten. Dit moet leiden tot 50 ton minder CO2-uitstoot in 2017 en € 10 mln aan extra investeringen.

Met het Beter Benutten-huisvestingsprogramma gaat de HU samen met de Provincie Utrecht bestaande gebouwen op het Utrecht Science Park duurzaam renoveren en flexibeler en efficiënter in ruimte en tijd inzetten. Hiermee wil de hogeschool in 2017 een CO2-reductie van 50 ton en € 10 mln aan extra investeringen behalen door kostenbesparing.

In 2015 slaagde de HU erin om 38 procent CO2-reductie te realiseren door minder energieverbruik, duurzame gebouwrenovatie en verduurzaming van de energievoorziening. De hogeschool heeft hiermee naar eigen zeggen bijgedragen aan de doelstelling van de gemeente Utrecht om in 2020 30 procent minder CO2 uit te stoten.

In het huisvestingsprogramma zegt de hogeschool een derde van de vloeroppervlakte in de gebouwen af te stoten door de introductie van Het Nieuwe Leren en Werken. Zo blijven de gebouwen langer open en worden de lestijden verschoven. Van de 160.000 vierkante meter heeft de hogeschool inmiddels 32.000 vierkante afgestoten.

Mobiliteit spreiden

Daarnaast wil de HU roostervrije dagen opnemen, online-colleges organiseren en de loacties op zaterdagen en bijvoorbeeld in de zomerperiode openen. Zo hoopt de hogeschool de onderwijsgebouwen beter te benutten. Dit moet leiden tot minder en gespreide duurzame mobiliteit.

“Hogeschool Utrecht en de provincie Utrecht laten met dit convenant zien dat het kan”, zegt Jet Bussemaker, Minister Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. “Door samen te kijken hoe je efficiënter met gebouwen en het openbaar vervoer om kunt gaan, kun je vele miljoenen besparen. Dat geld kan dan worden geïnvesteerd in dat wat echt belangrijk is, kwaliteit van onderwijs.”

Weinig tijd

RTV Utrecht meldt dat de invoering van andere lestijden en online colleges bij de HU niet overal goed is ontvangen. De studenten vrezen dat ze door de maatregelen weinig tijd overhouden voor bijvoorbeeld bijbanen die zij nodig hebben om hun studie te bekostigen.

De HU is echter van mening dat studenten roostervrije dagen en beter gespreide lestijden juist prettig vinden in combinatie met hun bijbaan.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Hogeschool Utrecht, RTV Utrecht | Foto: E. Dronkert, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra