Sloophout uit Friese woningen krijgt tweede leven

18-02-2016 13:50 | Door: Fitria Jelyta

Woningcorporatie Accolade hergebruikt sloopafval uit 42 huurwoningen in de Friese plaats Joure om het eigen hoofdkantoor in Heerenveen te verbouwen. Zo krijgt 500 vierkante meter aan sloophout een tweede leven.

Dat schrijft Cobouw. De Friese woningcorporatie gaat het gevelhout, vloerhout en dakhout van de gesloopte huurwoningen in het hoofdkantoor hergebruiken voor de constructie van tafels, een balie en wandbekleding. Hiervoor past de organisatie het duurzame bouwprincipe The Natural Step toe. Met deze methode, die wereldwijd is aangeslagen, streeft de woningcorporatie naar het zo min mogelijk belasten van de natuur.

Naast het sloophout krijgt het hoofdkantoor in Heerenveen 100 vierkante meter aan zonnepanelen, vlas-isolatie op de muren aan de binnenzijde en de duurzame BaOpt-luchtbehandelingssysteem. Dit systeem voorkomt tocht door een ongerichte luchtstroming en behoudt dezelfde luchtkwaliteit en temperatuur in de gehele ruimte.

Geen afval

Bij de verbouwing van het hoofdkantoor zegt Accolade ook kantoormeubilair te gebruiken dat bij andere bedrijven overbodig is geworden. Verder hergebruikt de woningcorporatie oude materialen uit het bestaande pand, zoals radiatoren en stalen leidingen, voor lampen of tafelpoten. Meubilair dat Accolade zelf niet meer gebruikt, wordt doorgegeven aan sportverenigingen of asielzoekerscentra.

Na het slopen van de huurwoningen in Joure, gaat de woningcorporatie nieuwe woningen bouwen die in 2040 zelfvoorzienend moeten zijn. Dat meldt Jouster Courant. Zo krijgen de nieuwe woningen zonnepanelen op het dak, goede isolatie en geen gasaansluiting. In april of mei van dit jaar start Accolade met de bouw van de nieuwe woningen in Joure.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Cobouw, Jouster Courant | Foto: Michael Hiemstra, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra