Houten torens in India voorzien zelf in voedsel en energie

23-02-2016 07:14 | Door: Fitria Jelyta

De Belgische architect Vincent Callebaut ontwikkelt in India zes woontorens van hout. Deze torens moeten met duurzame landbouwtechnieken en energiezuinige maatregelen een klimaatbestendig en zelfvoorzienend stadsdeel creëren.

De zogeheten Hyperions-constructie die in New Delhi verrijst, bestaat uit zes houten torens. Hierin worden woonconcepten, landbouwtechnieken en beplanting gecombineerd. Zo moeten de torens de CO2 in de Indiase stad absorberen. Het hout dat wordt gebruikt om de torens te bouwen komt uit de bossen van New Delhi.

Het architectenbureau Vincent Callebaut Architectures ontwikkelt de houten constructie op basis van een concept van de Indiase agro-ecoloog Amlankusam. Volgens hem moet Hyperions een verticale stad worden die zelfvoorzienend is op het gebied van energie en voedsel, door landbouwtechnieken als verticale landbouw en aquaponische teelt te combineren met biodiversiteit en duurzame energieopwekking.

Gesloten kringloop

Om aan de energievraag te voldoen, maken de houten torens gebruik van zonnecellen die in de gebouwgevels zijn verwerkt. Daarnaast beschikken de Hyperions-torens over onder meer kantoorruimtes en openbare plekken waar bewoners bijeen kunnen komen en verschillende faciliteiten kunnen delen.

Ook kunnen bewoners op de balkons van hun eigen woningen groenten telen, zoals wortels, spinazie, tomaten en koriander.

De architect verbindt de woontorens via loopbruggen. Deze verbindingen zijn voorzien van een systeem dat regen- en grijswater opslaat en vervolgens filtert. Het gefilterde water dient als schoon water voor de planten. Hiermee zegt de ontwikkelaar een gesloten waterkringloop voor de houten hoogbouw mogelijk te maken. Dit levert volgens hem een waterbesparing van 90 procent op.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Vincent Callebaut Architectures, Designboom | Foto: Nishanth Jois, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra