€ 2,7 mln voor Erasmus Universiteit als duurzaamste campus

23-02-2016 13:40 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Erasmus Universiteit Rotterdam heeft een subsidie van € 2,7 mln ontvangen van de Europese Investeringsbank om onderwijsgebouwen te verduurzamen. De universiteit wil tot de duurzaamste campussen van Nederland behoren. 

Met de European Local Energy Assistance (ELENA) subsidie van de Europese Investeringsbank (EIB) wil de Rotterdamse universiteit grote projecten rond energie-efficiëntie en duurzaamheid uitvoeren. De Erasmus Universiteit zegt de eerste universiteit in Europa te zijn die deze subsidie ontvangt.

Daarnaast investeert de universiteit € 60 mln om campus Woudestein te vernieuwen en te verduurzamen. Zo zegt de Erasmus Universiteit de komende jaren uit te groeien tot een van de duurzaamste campussen in Nederland.

De Erasmus Universiteit heeft als doel om het energieverbruik in 2020 met 30 procent te verminderen ten opzichte van 2005. Dit leidt volgens de onderwijsinstelling tot een CO2-reductie van 3.250 ton per jaar. Naast het reduceren van het energieverbruik, wil de universiteit in 2020 1,2 gigawattuur aan elektriciteit duurzaam opwekken.

Duurzame onderwijsgebouwen

Om de duurzaamheidsambities te behalen, gaat de universiteit in Rotterdam zes gebouwen energie-efficiënter maken. Door onder andere te investeren in slimme verlichting en energiezuinige ventilatiesystemen, wil de universiteit in 2040 bijna volledig energieneutraal zijn. 

In augustus van het afgelopen jaar heeft de Erasmus Universiteit het duurzame onderwijsgebouw Polak Building geopend naar het ontwerp van Paul de Ruiter Architects. Het interieur van dit gebouw bestaat uit natuurlijke en duurzame materialen als eikenhout.

Daarnaast zijn er zonnecellen in het glazen dak van het atrium verwerkt en beschikt de Polak Building over een duurzame klimaatinstallatie, geoptimaliseerde isolatie, natuurlijke ventilatie en een minimale technische installatie. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Erasmus Universiteit Rotterdam, European Investment Bank | Foto: Erasmus Universiteit Rotterdam, Michelle Muus (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra