Siemens en Huawei betrokken bij Rotterdams innovatie-icoon

23-02-2016 12:07 | Door: Fitria Jelyta

Siemens en Huawei sluiten zich aan bij het consortium rond de Dutch Windwheel, het cirkelvormige gebouw dat in Rotterdam verrijst en zelf elektriciteit opwekt met vernieuwende windtechnologie.

De Dutch Windwheel is ontworpen door architectenbureau Doepel Strijkers. De cirkelvormige constructie biedt ruimte voor 72 appartementen, een hotel met 160 kamers, een restaurant en kantoorruimtes. Door het toepassen van gesloten watersystemen, lokale energieopwekking en gebruik van lokale bouwmaterialen, spreken de ontwikkelaars van een duurzaam icoon dat in de Merwe Vier haven van Rotterdam zal verrijzen.

De technologieconcerns Siemens en Huawei hebben zich aangesloten bij de Dutch Windwheel om onderzoek te doen naar hoe de opgewekte windenergie van het gebouw onderdeel kan zijn van smart grids. Naast Siemens en Huawei, zijn AM, Koninklijke BAM Groep, Spie, Deltares, Dura Vermeer en Eneco betrokken bij de realisatie van het Rotterdamse complex.

Smart city-technologie

Zowel Siemens als Huawei dragen met hun expertise bij aan de ontwikkeling van de Dutch Windwheel. Eerder heeft Huawei een overeenkomst gesloten met de stad Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen om infrastructuur te bouwen voor Groningen smart city. Hiervoor ontwikkelt het Chinese IT-concern onder meer technologie voor Smart Health en Smart Energy Grid voor de stad.

Geruisloos elektriciteit opwekken

Lokale energieopwekking in de Dutch Windwheel wordt mogelijk gemaakt door windtechnologie, die door de Technische Universiteit Delft (TU Delft) is ontwikkeld. Het EWICON-concept bevat geen bewegende delen en wekt geruisloos elektriciteit op uit wind. Deze windenergieconverters zijn in de buitenste ring van de Dutch Windwheel verwerkt. 

Siemens is een van de belangrijkste spelers in de markt voor conventionele windenergie. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: De Architect, Metronieuws | Foto: Hoofdafbeelding: SPIE, In tekts-afbeelding: Dutch Windwheel (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra