Lichtmanagement van Nedap maakt LED's nog zuiniger

24-02-2016 12:20 | Door: Fitria Jelyta

Het Nederlandse technologiebedrijf Nedap heeft een nieuw lichtmanagementsysteem ontwikkeld, waarmee gebruikers meer energie kunnen besparen met elk type armatuur.

De Nedap Luxon is volgens het technologiebedrijf ontwikkeld om sneller energie te besparen met verlichting. De software voor lichtmanagement combineert lichtregelingsstrategieën zoals tijdschema’s, daglichtbenutting en aanwezigheidsdetectie. Hiermee zegt Nedap energieverspilling te voorkomen.

Daarnaast beschikt het lichtmanagementsysteem over aanvullende modules om onderhoud en energiebesparingsinitiatieven proactief te beheren. Zo is het productassortiment van de Nedap Luxon aangevuld met de Luxon Digital Addressable Lighting Interface (DALI) Activator. Deze activator maakt het mogelijk om verschillende LED-armaturen die aan de DALI-standaard voldoen, draadloos te regelen.

Licht dimmen voor besparing

In de wekelijkse editie van DuurzaamBV Radio vertelt Ruben Wegman, CEO van Nedap, dat LED-verlichting nog duurzamer wordt met behulp van de systemen die Nedap ontwikkelt. “Het is heel simpel: door soms de LED-lamp uit te zetten, dat is de meest besparende maatregel”, zegt de CEO. “Wij zorgen ervoor dat er een extra besparing komt door LED’s slim te dimmen.”

Nedap claimt dat besparingen tot 65 procent mogelijk zijn door gebruik te maken van de slimme lichtmanagementsystemen. Zo biedt de Nedap Luxon toegang tot het hele verlichtingssysteem in gebouwen, waardoor remote monitoring, aanpassingen, datamining en software-updates mogelijk zijn. Hiermee zegt het technologiebedrijf in alle omstandigheden het juiste licht, op de juiste plek en op het juiste moment te bieden.

Energieverbruik halveren

Eerder zijn Nedap Luxon-armaturen in het winkelcentrum Oranjerie in Apeldoorn geïnstalleerd. Door gebruik te maken van het lichtmanagementsysteem van Nedap is het winkelcentrum er in geslaagd om zijn energieverbruik te halveren en de CO2-uitstoot te reduceren. De armaturen van Nedap worden elk apart aangestuurd door een draadloos bedieningssysteem en zijn voorzien van halogeenlampen van Philips, die een heldere kleur licht verspreiden. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Nedap | Foto: Nedap (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) 

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra