Groen dak biedt oplossing voor overtollig regenwater

25-02-2016 10:15 | Door: Fitria Jelyta

Nederlandse bedrijven werken samen aan de ontwikkeling van een groen dak dat overtollig regenwater hergebruikt. Dit moet tijdens hevige regenbuien de belasting op het riool verminderen.

Dat schrijft Bouw Wereld. Het adviesbureau Leven op Daken werkt samen met de bedrijven ZinCo en Aquaco aan de ontwikkeling van een multifunctioneel ‘groen-blauw’ dak dat regenwater opslaat en reinigt om vervolgens in een gebouw te hergebruiken als was-, blus-, spoel- en sproeiwater. 

Het groene waterdak bestaat uit een drainageplaat van ZinCo die water opslaat onder de daktuin. De zogeheten Aquatec AT 45-drainageplaat van ZinCo is gemaakt van gerecycled plastic. Hiermee kan het systeem minimaal 65 liter tot 225 liter per vierkante meter opslaan.

Via de reguliere en afgekoppelde hemelwaterafvoeren is de waterbuffer aangesloten op het reinigingssysteem. Dit reinigingssysteem van Aquaco gebruikt een filtermineraal om het opgeslagen water te reinigen en geschikt te maken voor hergebruik. 

Minder belasting op riool

Volgens het consortium dragen groene daken bij aan de biodiversiteit in de stedelijke omgeving. De planten op deze daken vangen fijnstof af, reguleren de temperatuur van het gebouw en dragen bij aan een leefbaar stadsklimaat.

Door de groene daken in te zetten als regenwateropslag, moet de piekbelasting op het riool tijdens hevige regenbuien aanzienlijk verminderen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Bouw Wereld, Leven op Daken | Foto: John Lambert Pearson, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra