Holland Water reinigt water zonder gevaarlijke chemicaliën

26-02-2016 17:10 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Nederlandse bedrijf Holland Water gebruikt in plaats van schadelijke chemicaliën, koper- en zilverionen om bacteriën in koeltorens te bestrijden. 

In koeltorens, die warmte uit kantoren en ziekenhuizen afvoeren, is in veel gevallen sprake van bacteriegroei, zoals legionella. Om deze bacteriën te doden, worden vaak giftige chemicaliën gebruikt. Het Bifipro-systeem van Holland Water reinigt het water in deze koeltorens op een andere manier, waardoor het gebruik van schadelijke chemicaliën niet meer nodig is. 

Volgens Peter van de Linde, directeur van Holland Water, werkt het Bifipro-systeem met nauwkeurige, minimale hoeveelheden zilver- en koperionen. Deze ionen pakken in koeltorens en drinkwatersystemen de biofilm aan. Dat is de voedingsbodem waarop bacteriën zich ontwikkelen.

"De voedingsbodem wordt weggehaald en bacteriën, zoals legionella, krijgen geen kans om gevaarlijk te worden", zegt de directeur bij DuurzaamBV Radio. Daarnaast gaat de methode corrosie en kalkvorming tegen.

 

Waterbesparing tot 40 procent

Door het gebruik van schadelijke chemicaliën uit te bannen, kan het water vaker worden hergebruikt. Volgens Van de Linde zo'n vier tot vijf keer vergeleken bij traditionele methoden. Hiermee kunnen bedrijven volgens de directeur 30 tot 40 procent water besparen.

Het weren van chemicaliën vermindert verder de milieubelasting. Daarnaast is deze methode volgens Van de Linde veiliger, want bedrijven hoeven geen schadelijke stoffen meer op te slaan of hun medewerkers eraan bloot te stellen. 

 

De combinatie van deze voordelen zou bij een investering van € 30.000 tot € 40.000 een terugverdientijd van minder dan drie jaar opleveren. 

Overeenkomst in Iran

De afgelopen jaren heeft Holland Water zich gevestigd op de internationale markt, met klanten in onder meer Italië en België. Eind januari sloot het bedrijf een overeenkomst met het Iraanse bedrijf Padyab Tadjhiz Co, actief in alle 33 provincies van Iran, voor de duurzame behandeling van drinkwater. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Foto: Balaji Srinivasaraghavan Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra