Branchevereniging geeft oude kunststof kozijnen nieuw leven

26-02-2016 12:10 | Door: Fitria Jelyta

De branchevereniging Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG) zegt een standaard in aanbestedingen te willen invoeren om het aanbod van oude kunststof kozijnen 100 procent te hergebruiken.

Dat schrijft Bouw Online. De branchevereniging meldt dat 75 procent van het totale aanbod van oude kunststof kozijnen wordt hergebruikt. Volgens de VKG neemt het aanbod van oude kunststof kozijnen toe door onder meer renovaties van woningen uit de naoorlogse wederopbouwwijken, die niet meer voldoen aan de huidige milieueisen.

Deze renovaties leveren kunststof kozijnen op die volgens de branchevereniging deels gerecycled worden. Via inzamelpunten op verschillende locaties in Nederland kan de VKG de oude kunststof kozijnen recyclen. Een ander deel van de oude kunststof kozijnen belanden echter in verbrandingsovens. Mede hierdoor ziet de vereniging kansen om het totale aanbod van de oude kunststof kozijnen volledig te hergebruiken.

Zo stelt de VKG voor om het hergebruik van kunststof kozijnen standaard te implementeren in aanbestedingen. Verder zouden alle leden van de branchevereniging maatregelen kunnen uitvoeren voor duurzame sloop en renovatie om het aanbod van oude kunststof kozijnen 100 procent te hergebruiken, stelt de VKG.

Herhaaldelijk recyclen

In het recyclingproces verwijdert de VKG materialen in oude kunststof kozijnen zoals metaal, rubber en PVC. Dit proces levert schone PVC-korrels op die de branche vervolgens gebruikt om nieuwe kunststof kozijnen te produceren. Volgens de VKG is dit recyclingproces tot tien keer te herhalen zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt.

De VKG heeft 120 leden, waaronder profielleveranciers, fabrikanten en wederverkopers uit de kunststof kozijnenindustrie. Daarnaast heeft de branchevereniging een keurmerk ontwikkeld om de kwaliteit van gerecyclede kunststof kozijnen te garanderen.

Bekijk hieronder hoe de VKG oude kunststof kozijnen recyclet: 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Bouw Online, VKG | Foto: Ricardo Diaz, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra