MVRDV transformeert Frans winkelcentrum tot groen paradijs

02-03-2016 10:20 | Door: Fitria Jelyta

Het Nederlandse architectenbureau MVRDV heeft plannen onthuld om een winkelcentrum in de Franse plaats Lyon te transformeren tot een groen gebied met veel beplanting.

Het Part-Dieu winkelcentrum in Lyon beschikt over ruimtes voor bedrijven, winkels, en restaurants. In de renovatieplannen van MVRDV krijgen bezoekers betere toegang tot het gebouw, via voetpaden, trappen en liften. Daarnaast wordt het dak van het winkelcentrum getransformeerd tot openbare terrassen met veel groen. De renovatie moet een extra gebruiksoppervlakte van 32.000 vierkante meter opleveren.

“De terrassen veranderen het ruime dak van het winkelcentrum tot een openbare en groene ruimte, waar bezoekers elkaar kunnen treffen en tot rust kunnen komen”, zegt Winy Maas, architect en medeoprichter van MVRDV. “Met de renovatie van het winkelcentrum willen we een stedelijk platform creëren dat de rust van een groen gebied combineert met de drukte van een winkelcentrum.”

Gevel behouden

MVRDV zegt de bestaande gevels van het gebouw bij de renovatie te hergebruiken om de gebouwkenmerken van het winkelcentrum te behouden. Daarnaast moet het behoud van de gevelelementen ook de CO2-voetafdruk van de bouwwerkzaamheden laag houden, stelt MVRDV. Ook zegt het architectenbureau de bestaande betonnen panelen van het gebouw in stand te houden en deze te voorzien van een coating die vuil afstoot.

Eerder heeft MVRDV een masterplan ontwikkeld om de voormalige industriële stad Caen in Frankrijk te verduurzamen, met de realisatie van nieuwe woningen, faciliteiten, transportmogelijkheden en veel beplanting. Dit moet de lokale ecologie van de stad verbeteren. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: MVRDV | Foto: MVRDV (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra