Test maakt innovaties energieneutrale kantoren beschikbaar

03-03-2016 07:50 | Door: Fitria Jelyta

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat innovaties testen die energieneutrale gebouwen mogelijk maken. Dit moet de innovaties sneller en goedkoper beschikbaar maken voor het Rijk en andere organisaties.

Het Rijksvastgoedbedrijf verwacht het onderzoek naar systemen voor energieneutrale gebouwen in drie tot vier jaar tijd af te ronden. In dit project test het Rijk Internet of Things (IoT)-technologie, klimaatbeheer, verlichting en een actieve gebouwschil.

De innovaties moeten leiden tot slimme gebouwen, die het totale energiegebruik voor onder meer verlichting reduceren en tegelijkertijd het comfort voor gebouwgebruikers verhogen. Een actieve schil moet daarnaast leiden tot de optimale benutting van omgevingsenergie. Dit is mogelijk door om het gebouw heen duurzame energie op te wekken en op te slaan.

Testomgeving

Voor dit onderzoek heeft het Rijksvastgoedbedrijf het kantoorgebouw van Rijkswaterstaat in Rijswijk als testomgeving gekozen. In 2016 en 2017 richt het Rijk samen met living lab The Green Village van TU Delft de testomgeving in met onder meer sensoren. Deze sensoren verzamelen data over bijvoorbeeld het lichtgebruik en zetten deze vervolgens in om de energie in het gebouw optimaal te benutten.

Volgens het Rijksvastgoedbedrijf moeten de resultaten van de testomgeving ertoe leiden dat de energiebesparende innovaties sneller en goedkoper beschikbaar zijn voor het Rijk en andere bedrijven.

Volledig energieneutraal

Met de test in het Rijkswaterstaat-kantoor zegt het Rijksvastgoedbedrijf bij te dragen aan het beleid van de Europese Unie (EU) om in 2050 een volledig energieneutraal gebouwde omgeving te realiseren. De EU stelt dat nieuwbouw vanaf 2021 (bijna) energieneutraal moet zijn om de ambitie van 2050 te kunnen behalen. Voor overheidsgebouwen geldt deze eis al vanaf 2019.

Eerder heeft het Rijksvastgoedbedrijf een overeenkomst ondertekend met technische dienstverlener Unica Ecopower om het energieverbruik van 200 rijksgebouwen te verminderen en daarmee een aanzienlijke CO2-reductie te behalen. 

Bekijk hieronder een film over de testomgeving van het Rijksvastgoedbedrijf:

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Rijksvastgoedbedrijf | Foto: Hoofdafbeelding: Ferdi De gier, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Rijksvastgoedbedrijf (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra