Frans zwembad wordt warm met restwarmte van computers

03-03-2016 09:20 | Door: Fitria Jelyta

De Franse start-up Stimergy gaat een zwembad in Parijs verwarmen met restwarmte van servers die onder het zwembad zijn geïnstalleerd.

Het zwembad in de Parijse wijk Butte-aux-Cailles wordt binnenkort verwarmd met restwarmte afkomstig van servers die onder het zwembad worden geplaatst door het bedrijf Stimergy. Hiermee zegt de start-up het binnenbad duurzaam te verwarmen en jaarlijks de CO2-uitstoot met 45 ton te kunnen verminderen.

De start-up legt warmwaterketels aan om de restwarmte op te slaan en vervolgens in te zetten voor het verwarmen van het zwembad. De servers leveren 24 uur per dag restwarmte om zo aan de warmtevraag van het zwembad te voldoen, stelt Stimergy. Volgens de start-up is dit wereldwijd de eerste keer dat restwarmte van computers wordt gebruikt om er een zwembad mee te verwarmen.

Stimergy legt de restwarmte-installatie aan in opdracht van het Parijse stadsbestuur. Het stadsbestuur meldt dat Parijs de ambitie heeft om het totale gebruik van schone energie in de stad met 25 procent te verhogen. Ook wil de Franse hoofdstad een aantrekkelijke locatie vormen voor de bouw van energie-efficiënte datacentra. 

Warm douchen

Het bedrijf is ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van installaties die de restwarmte van computers inzetten voor de verwarming van douchewater in huishoudens. Volgens Stimergy kan een server dagelijks 80 liter water verwarmen voor een douchebeurt.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Elektormagazine, La lettre du Cloud | Foto: Petit Louis, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra