Van Gogh, Kröller-Müller en Nemo duurzaam met Breeam

07-03-2016 12:10 | Door: Fitria Jelyta

Veertien Nederlandse musea hebben bekendgemaakt hun gebouwen te verduurzamen. Hiervoor werkt de museale sector samen met onder meer de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

In het initiatief van de Museumvereniging zijn musea als het Van Gogh Museum, het Kröller-Müller Museum en het Nemo Science Center betrokken. Aan de hand van de Breeam-NL In-Use-certificering zeggen de deelnemende musea concrete maatregelen te nemen om de gebouwen te verduurzamen.

Het Breeam-NL In-Use-keurmerk beoordeelt de duurzaamheidsprestaties van bestaande gebouwen. Hierbij wordt gekeken naar het gebouw, beheer en het gebruik. Deze drie onderdelen zijn vervolgens gesplitst in negen verschillende duurzaamheidscategorieën, zoals energie, transport en water.

Slimme verlichting in museum

Eerder was het advies- en ingenieursbureau Grontmij betrokken bij de renovatie van gebouwinstallaties en gedeeltelijke vervanging van de verlichting van het Kröller-Müller Museum. Door de aanpassingen van Grontmij, is het museum er in geslaagd om 30 procent te besparen op de energiekosten voor verlichting. Hiervoor maakt het Kröller-Müller effectief gebruik van verlichtingsschakelingen die de armaturen dimmen bij afwezigheid van personen in bepaalde ruimtes.

Nulmeting

Het initiatief van de Museumvereniging is een vervolg op een pilotproject dat de Gemeente Amsterdam en de RVO.nl in het afgelopen jaar zijn gestart. In dit pilotproject hebben de partijen een Breeam-nulmeting aangeboden aan de zeven grootste musea in Amsterdam. Hiermee onderzoekt de instantie de museumgebouwen, waarna aanbevelingen voor concrete duurzaamheidsmaatregelen volgen.

De nulmeting in het pilotproject van de Gemeente Amsterdam en RVO.nl wordt uitgevoerd door Royal HaskoningDHV. In het nieuwe project van de Museumvereniging zal het ingenieursbureau de deelnemende musea ondersteunen bij het concreet maken van duurzame maatregelen. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Dutch Green Building Council, Grontmij | Foto: Bert Knottenbeld, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra