Bomen op daken brengen meer groen in de stad

08-03-2016 10:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Groene oases op daken vormen volgens Erik Steegman, directeur van adviesbureau Leven op Daken, dé manier om meer groen in de stedelijke omgeving te brengen.

Adviesbureau Leven op Daken heeft in samenwerking met de bedrijven ZinCo en Aquaco een multifunctioneel dak ontwikkeld. Het groenblauwe dak beschikt over installaties om regenwater op te slaan en te reinigen, waardoor het water geschikt is voor gebruik in het gebouw. 

Het groenblauwe dak houdt regenwater vast, waardoor het riool minder snel wordt overbelast tijdens zware regenbuien. Daarnaast blijft het groen op daken niet beperkt tot plantengroei. Leven op Daken is namelijk bezig om ook bomen op de daken te plaatsen. 

Multifunctioneel dak

In de uitzending van DuurzaamBV Radio vertelt Erik Steegman dat de daken niet beperkt hoeven te zijn tot het opslaan van regenwater. De directeur ziet ook mogelijkheden om groente op het groenblauwe dak te verbouwen of het dak te gebruiken als terras.

Daarnaast bieden de daken volgens Steegman ook potentie voor duurzame energie-opwekking. Zo heeft het adviesbureau in samenwerking met de bedrijven Boko Dakbedekkers en Wieringen Prins Hoveniers zonnepanelen op het dak van de vertrekhal van Schiphol geplaatst.

Toepassingen op nieuwbouw

Volgens de directeur van Leven op Daken hebben oudere gebouwen vaak een dak met een beperkte draagcapaciteit. Daardoor kan het systeem op deze daken slechts beperkt water opslaan. Bij nieuwbouw kan de draagcapaciteit van het dak echter worden aangepast om een groenblauw dak vorm te geven. Als voorbeeld noemt Steegman de ROC Kellebeeg College in Roosendaal. Hierbij heeft het adviesbureau rekening gehouden met de draagcapaciteit van een groenblauw dak, waardoor de school nu 65 tot 200 kilo water kan opslaan. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Foto: SPUR Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra