'Zonneraam levert meer energie op dan zonnepanelen'

08-03-2016 15:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Amerikaanse bedrijf SolarWindow Technologies werkt samen met het National Renewable Energy Laboratory​ (NREL) om een zonneraam op de markt te brengen. Volgens SolarWindow heeft het glas met zonnecellen een hoger rendement dan zonnepanelen.  

SolarWindow heeft een flinterdunne coating ontwikkeld met zonnecellen. Deze coating is op het glas van een raam geplaatst, waardoor het raam als zonnepaneel kan functioneren. Sinds 2011 werkt het bedrijf samen met het nationale onderzoekscentrum voor hernieuwbare energie, het Amerikaanse NREL, om het product te verbeteren en op de markt te brengen.  

De coating is met name ontwikkeld voor alle bedrijfspanden in de Verenigde Staten. Deze gebouwen gebruiken volgens SolarWindow bijna 40 procent van de totaal opgewekte energie in het land.

Volgens SolarWindow kunnen de zonnecellen verwerkt op een gebouw van vijftig verdiepingen hoog, vijftig keer meer energie genereren, dan zonnepanelen op een dak. Door het hogere rendement kunnen ondernemingen hun investering in de energieopwekkende ramen in een jaar tijd terugverdienen, stelt SolarWindow.

Grootschalige productie

Het consortium is een derde fase ingegaan om de coating met zonnecellen te verbeteren. Zo gaat SolarWindow de coating op grotere schaal produceren en een koppeling ontwikkelen om de technologie eenvoudiger op locatie te installeren. Daarnaast wordt de coating met kunstmatig en natuurlijk licht getest. 

In de eerste twee fases zijn de zonnecellen toepasbaarder gemaakt voor grotere ramen. Verder wist SolarWindow de technologie te verfijnen om de ramen transparanter te maken. 

Zonnepanelen in Nederlands glas

In Nederland wil de Griekse start-up Brite Solar transparante zonnepanelen op de markt brengen. Hiervoor heeft de start-up technologie ontwikkeld om transparante zonnepanelen op glas te printen. De technologie is vooral bedoeld om kassen voor tuinbouw energieneutraal te maken.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: SolarWindow Technologies, Inc | Foto: SolarWindow Technologies, Inc (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra