ABN Amro en Deloitte winnen Oscars duurzaam vastgoed

09-03-2016 10:30 | Door: Fitria Jelyta

Tijdens de internationale Breeam Awards in London zijn de Nederlandse kantoorgebouwen van ABN Amro, Deloitte en Ecostyle benoemd tot ’s werelds duurzaamste gebouwen.

Het Amsterdamse kantoor van ABN Amro aan de Gustav Mahlerlaan heeft afgelopen nacht in London de internationale Breeam Awards gewonnen in de categorie van duurzame bestaande kantoren. Voor het slimme en toekomstbestendige gebouwbeheer werd het hoofdkantoor als onderscheidend beoordeeld.

“Het is een erkenning voor ons werk van de afgelopen jaren om het hoofdkantoor te verduurzamen”, zegt Mark van Rijt, Managing Director Facility Management ABN Amro, in een persbericht. “Naast dit gebouw zijn we druk bezig geweest met onze andere panden, zoals het energieneutrale bankkantoor in Alkmaar. Met de opgedane kennis kunnen we onze vastgoedklanten adviseren.”

De bank ziet het verduurzamen van zijn commercieel vastgoed als een belangrijk speerpunt. Zo heeft ABN Amro tot nu toe 110.000 vierkante meter aan herbestemmingstrajecten gefinancierd. Van Rijt: “Op deze manier willen we samen met onze klanten een hefboom creëren voor het verduurzamen van bestaande bouw in Nederland”

Duurzaamste nieuwbouw

Naast het Amsterdamse hoofdkantoor van ABN Amro, heeft Deloitte de Breeam Awards gewonnen in de categorie nieuwbouw. Hiervoor hebben de juryleden van de internationale prijsuitreiking het Amsterdamse Deloitte-kantoor The Edge geprezen voor de slimme technologieën die door OVG Real Estate en Philips in het gebouw zijn verwerkt.

Zo beschikt het gebouw over installaties waarmee gebruikers de temperatuur en het lichtniveau via de smartphone kunnen aansturen. Volgens de juryleden heeft The Edge meer zonnepanelen op een dak en gevel dan welk ander Europees kantoor dan ook. Naast de prijs voor duurzaamste nieuwbouw, heeft The Edge de publieksprijs Your Breeam in de wacht gesleept.

Prijs voor industrie

Ook het Nederlandse kantoor met magazijn van Ecostyle viel in de prijzen. Het tuiniersbedrijf won de Breeam Awards in de categorie industrie. Met het winnen van de internationale prijs voor ’s werelds duurzaamste gebouwen laat Ecostyle het eveneens in deze categorie genomineerde distributiecentrum van Tesla, het New Logic II-gebouw, achter zich.

Het Ecostyle-gebouw beschikt over zes warmtepompen en zuiveringsinstallaties voor regenwater. Vooral de ligging in het duurzame werklandschap Ecommunitypark in Oosterwolde en de levering van energie en warmte zijn door de juryleden benadrukt.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: ABN Amro, Dutch Green Building Council | Foto: Dutch Green Building Council (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra