Franse start-up verlicht winkeletalages met diepzeebacteriën

10-03-2016 09:35 | Door: Fitria Jelyta

De Franse start-up Glowee heeft een biologisch product ontwikkeld om winkeletalages duurzaam en zonder gebruik van elektriciteit te verlichten.

Voor de duurzame verlichting maakt Glowee gebruik van Aliivibrio fischeri bacteriën, die in diepzeeorganismen zoals inktvissen, kwallen, koralen en plankton voorkomen. Deze bioluminescerende bacteriën maken het mogelijk voor de diepzeebewoners om blauw-groen licht af te geven in het donker.

Vervolgens zijn de bacteriën vermengd met een gel die voedingsstoffen bevat, waardoor de bacteriën blijvend licht uitstralen. Zo kunnen de producten van Glowee tot drie dagen lang licht afgeven zonder gebruik van elektriciteit. De start-up zegt de voedende gel verder te ontwikkelen om het licht voor een maand lang te laten branden.

Verlengde lichtduur

Daarnaast werkt Glowee aan een moleculaire schakelaar, waardoor het product overdag geen licht uitstraalt en ’s nachts voldoende licht genereert om bijvoorbeeld winkeletalages te verlichten. De verlichting van Glowee moet verder temperatuurstijgingen tot 20 graden Celsius aankunnen en het licht met verbeterde helderheid afgeven, stelt de start-up.

De Glowee-verlichting met de verlengde lichtduur wordt in 2017 op de markt gebracht.

Lichtvervuiling terugdringen

Volgens Glowee is gebruik van de bioluminiscerende bacteriën voor verlichting milieuvriendelijker dan traditionele verlichting, doordat het Glowee-licht geen CO2-uitstoot veroorzaakt.

De verlichting biedt volgens de start-up uitkomst aan winkeleigenaren in Frankrijk die door de Franse wetgeving ’s nachts geen verlichting mogen gebruiken in de winkeletalages. Hiermee wil de Franse regering het elektriciteitsverbruik en de lichtvervuiling terugdringen.

Naast het verlichten van winkeletalages, ziet Glowee kansen om de duurzame verlichting in te zetten op onder meer straattegels, gebouwen, straatborden en landingsbanen.

Bekijk hieronder hoe de Glowee-verlichting werkt:

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: New Scientist, National Geographic | Foto: Simounet, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra