Architecten ontwikkelen Parijse ‘deelstad’ voor landbouw

13-03-2016 09:55 | Door: Fitria Jelyta

Het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) heeft plannen onthuld om een gebouw in Parijs te ontwikkelen met veel ruimte voor stadslandbouw en de deeleconomie.

In de Parijse kantorenwijk La Défense moet PXP: The Shared City verrijzen, een stadslandbouwproject en multifunctioneel gebouw van internationaal architectenbureau OMA van Rem Koolhaas.

Het PXP-complex moet ruimte beiden aan restaurants, woningen, hotels, winkels, een parkeergarage en kantoorruimtes. Met deze openbare ruimtes en gedeelde faciliteiten zeggen de architecten de principes van de deeleconomie in het gebouw toe te passen.

De architecten hebben het gebouw ontworpen voor de internationale architectuurwedstrijd Réinventer Paris, waarin architecten en ontwikkelaars over de hele wereld zijn opgeroepen om duurzame gebouwen en innovaties te ontwerpen voor 23 verschillende locaties in Parijs.

Franse stadsboerderij

Verschillende soorten beplanting in het PXP-gebouw dragen bij aan de biodiversiteit in de Franse hoofdstad. Daarnaast krijgt het kasvormige complex zonnepanelen op het dak en een openbare stadsboerderij, waar bewoners en omwonenden hun eigen voedsel kunnen verbouwen.

Hiervoor stelt het gebouw 5.800 vierkante meter aan ruimte voor stadslandbouw beschikbaar. De architecten verwachten hiermee jaarlijks acht ton fruit, groente, kruiden en eetbare planten lokaal te produceren.

Eerder heeft het Franse ontwerperscollectief ABF-lab in de Parijse gemeente Romainville een stadsboerderij met acht teeltlagen ontwikkeld. De boerderij moet dienen als voorbeeld voor lokale voedselproductie. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: OMA, Designboom, Réinventer Paris | Foto: oatsy40, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra