Ontwerptool helpt betonproducenten bij ‘groen beton’

14-03-2016 18:30 | Door: Fitria Jelyta

Een online ontwerptool van SGS Intron berekent het milieuprofiel van beton op basis van de samenstelling van het betonmengsel. Dit draagt bij aan CO2-reductie in de betonsector.

De zogeheten CUR-Ontwerptool van het Nederlandse bedrijf SGS Intron maakt het mogelijk voor betonfabrikanten om het milieuprofiel van betonmengsels en de verwerking van beton te bepalen. Hierin worden de gebruikers begeleid bij het invullen van gegevens als mengselontwerp, transport, constructief ontwerp en uitvoering.

De online ontwerptool is in opdracht van het bouwkennisnetwerk SBRCURnet ontwikkeld, in nauwe samenwerking met de cement- en betonsector. Het systeem werkt op basis van de levenscyclusanalyse (LCA)-benadering en gegevens uit de Nationale Milieudatabase.

Duurzame betonproductie

Met de nieuwe ontwerptool hebben betonfabrikanten inzicht in de factoren die bijdragen aan het milieuprofiel van beton. Vervolgens bepaalt de tool duurzame alternatieven voor de samenstelling van het mengsel, en berekent deze door naar een verbeterd milieuprofiel. Zo kunnen fabrikanten de betonproductie optimaliseren en CO2-uitstoot reduceren.

Daarnaast kunnen producenten het berekende milieuprofiel door een extern reviewbureau laten valideren. Volgens de Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland (VOBN) wordt deze validatie steeds vaker door opdrachtgevers vereist als onderdeel van inschrijvingen van projecten. Na verificatie kan de gebruiker de berekende resultaten laten opnemen in de Nationale Milieudatabase.

Gewenste betoneigenschappen

Betonproductie begint bij het ontwerpen van de samenstelling van het materiaal. Naast de gewenste eigenschappen van beton, zoals materiaalsterkte, moeten fabrikanten rekening houden met de omstandigheden bij het verwerken van beton. Zo verhoogt de plasticiteit van beton wanneer er teveel water in het mengsel is gebruikt. Dit gaat ten koste van het milieu en de betonkwaliteit. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: SGS Intron, VOBN | Foto: Mark Vitazko, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra