Philips en Vodafone verbeteren smart city-verlichting

15-03-2016 18:15 | Door: Fitria Jelyta

Philips gaat samen met telecombedrijf Vodafone werken aan de verbetering van straatverlichting. Door straatlantaarns met elkaar te verbinden, verwachten de bedrijven wereldwijd aanzienlijke energiebesparingen te realiseren.

Het bestaande Philips CityTouch-verlichtingssysteem gaat gebruikmaken van het Machine-to-Machine (M2M)-netwerk van Vodafone. Dit maakt het volgens de bedrijven mogelijk om straatlantaarns met elkaar te verbinden. Zo kunnen stadsbesturen de verlichting op afstand monitoren en aansturen op basis van het CityTouch-systeem.

Daarnaast maakt de techniek het voor ingenieurs mogelijk om storingen aan straatverlichting tijdig te identificeren en te verhelpen. Hiermee kunnen stadsbesturen volgens Philips een infrastructuur creëren die eenvoudig schaalbaar is. De CityTouch-technologie is inmiddels toegepast in Los Angeles, in de Poolse stad Szczecin en op Goeree-Overflakkee.

Lage onderhoudskosten

De CityTouch-technologie van Philips levert volgens het bedrijf 30 procent extra energiebesparing op. Die besparing komt bovenop een energiebesparing van 40 procent die is bereikt dankzij gebruik van LED-verlichting. 

Actuele informatie over elk verlichtingspunt van het systeem moet daarnaast de onderhoudskosten laag houden. Daardoor is het volgens Philips niet langer nodig om rond te rijden om de storingen van de verlichting op te sporen.

Naast slimme verlichting, moet het systeem ook ruimte bieden voor andere smart city-applicaties, zoals wifi-verbindingen via straatlantaarns. “We staan aan het begin van een nieuw tijdperk, waarbij energiebesparende connected straatverlichting de ruggengraat vormt van vele Smart Cities”, zegt Bill Bien, hoofd strategie & marketing bij Philips Lighting.

‘Minder CO2 dankzij ICT’

In een uitzending van DuurzaamBV Radio sprak Martin de Jong, Sustainable Business Manager bij Vodafone, over hoe ICT kan bijdragen aan het verlagen van de milieuvoetafdruk. Zo werkt het telecombedrijf samen met het bedrijf Innax om slimme gebouwen te realiseren.

De connectiviteit met ICT via de M2M-technologie maakt het mogelijk om het energiegebruik van deze gebouwen te meten en de actuele data vervolgens in te zetten om energiebesparing te realiseren. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Philips | Foto: Philips (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra