Onduidelijkheid over energielabel nog niet weg

Onduidelijkheid over energielabel nog niet weg

23-05-2013 21:18 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Minister Blok (Wonen) heeft plannen voor een nieuw, gemakkelijk en goedkoop energielabel voor huizen. Het is echter onduidelijk wat de boete is wanneer iemand zo'n label niet kan overleggen en wie dat allemaal controleert.

Dat bleek donderdag tijdens een debat over de kwestie in de Tweede Kamer, die dan ook nog veel vragen heeft. Minister Stef Blok heeft een label uitgedacht dat de eigenaren van (nieuwbouw) woningen zelf kunnen invullen op de computer, onder meer aan de hand van al bekende informatie over het onderkomen. Hij maakt een vergelijking met het online invullen van een belastingaangifte.

Een deskundige bekijkt de informatie op afstand en daarop volgt als het goed is de registratie van de energiegegevens van het huis. De verwachting is dat de kosten "een paar tientjes" bedragen, en dat is flink goedkoper dan de €100 tot €200 nu. Tegelijk blijft het mogelijk en soms noodzakelijk een gewichtiger 'energieprestatiecertificaat' aan te vragen.

Het nieuwe plan is nog maar een schets. Europese richtlijnen nopen tot energiebeperkende maatregelen als een dergelijk label, dat je bij voorbeeld bij de overdracht van een huis moet hebben. Ook aan een boete valt niet te ontkomen. In november 2012 stemde de Tweede Kamer nog tegen een verplicht energielabel, tot ontevredenheid van de Europese Unie. Minister Blok moet het idee nog in Brussel bespreken.

Bron: ANP

Foto: Wikimedia Commons

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra