Woningcorporatie verduurzaamt woningen voor groene woonwijk

17-03-2016 18:40 | Door: Fitria Jelyta

Woningcorporatie Woonbedrijf zegt een groene woonwijk in Eindhoven te realiseren door 82 nieuwe woningen duurzaam te bouwen en bestaande woningen te verduurzamen.

De woningcorporatie heeft de nieuwe woningen in de Eindhovense Aireywijk Genderdal gebouwd volgens de duurzaamheidsprincipes van The Natural Step. Met deze methode streeft de woningcorporatie naar het zo min mogelijk belasten van de natuur. Zo is er enkel duurzaam hout toegepast bij de bouw van de woningen.

Daarnaast zijn er geen producten met formaldehyde gebruikt en is de gebruikte verf oplosmiddelarm. Ook heeft de woningcorporatie naar eigen zeggen zoveel mogelijk restmaterialen in het beton toegepast.

Hemelwater tappen

Het nieuwbouwproject bestaat uit 56 appartementen, twaalf zorgappartementen en veertien rijwoningen. Deze woningen beschikken over een gemiddelde energieprestatiecoëfficiënt (EPC)-waarde van 0,09. Die waarde ligt volgens de woningcorporatie fors lager ligt dan de huidige eis van 0,4.

Dit is volgens Woonbedrijf het gevolg van goede isolatie en daken van geïntegreerde zonnepanelen die jaarlijks ruim 4.000 kilowattuur aan zonne-energie opwekken.

Op het dakterras van het appartementsgebouw heeft Woonbedrijf een regenton geïnstalleerd voor de opvang van hemelwater. Via een leiding wordt het hemelwater naar verschillende tappunten op de galerijen geleid, waar bewoners het water kunnen gebruiken om de dak- en geveltuinen te bewateren of om ramen mee te wassen.

Gestapelde bouw renoveren

Naast de 82 nieuwe woningen, streeft de woningcorporatie naar het verduurzamen van 226 bestaande woningen in dezelfde wijk. Deze woningen worden binnenkort vanuit de bewonerswensen duurzaam gerenoveerd.

In de Friese plaats Joure heeft woningcorporatie Accolade ook de duurzame bouwmethode The Natural Step toegepast. De corporatie heeft gevelhout, vloerhout en dakhout van gesloopte huurwoningen in het hoofdkantoor hergebruikt voor de constructie van tafels, een balie en wandbekleding. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Woonbedrijf | Foto: Woonbedrijf (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra