Finse wetenschappers maken bio-weekmaker voor beton

18-03-2016 09:10 | Door: Fitria Jelyta

Het VTT Technical Research Centre of Finland (VTT) heeft een techniek ontwikkeld om het natuurlijke plakmiddel lignine te gebruiken als weekmaker voor beton.

LigniOx van de Finse wetenschappers is een betonweekmaker uit het natuurlijke bindmiddel lignine, dat in hout voorkomt. Volgens het onderzoekscentrum is lignine een restproduct van onder meer de papierindustrie en bio-raffinaderijen. De weekmaker uit lignine is in tegenstelling tot traditionele weekmakers goedkoper en duurzamer, stelt het VTT. 

Uit onderzoek met de bio-weekmaker blijkt dat het product beton plastischer kan maken dan bestaande weekmakers uit chemicaliën. Door een kleine hoeveelheid water toe te voegen, wordt de weekmaker vloeibaar. Vervolgens kan het plastische beton worden gevormd en uitgehard tot een stevig element.

Markt voor weekmaker

Het onderzoekscentrum stelt dat betonmengsels slechts voor 1 procent uit weekmaker bestaan. De globale markt voor de weekmakers die jaarlijks 17 miljoen ton verbruikt, biedt volgens de onderzoekers echter veel kansen voor de LigniOx. Daarnaast verwachten zij dat de vraag naar weekmakers zal stijgen in landen als China, India en Brazilië.

In een vervolgonderzoek zegt VTT de weekmaker ook voor andere materialen geschikt te willen maken.

Bio-asfalt

In Nederland hebben onderzoekers van de Wageningen Universiteit duurzaam asfalt ontwikkeld uit lignine als vervanger voor de aardolielijmstof bitumen. Het asfalt wordt op een 100 meter lang proefvak en drie wegvakken van elk 70 meter in Zeeland getest. Volgens de onderzoekers moet lignine de rolweerstand van asfalt verbeteren en de weg geluidsarmer maken. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: VTT Technical Research Centre of Finland | Foto: Smid.dan, Public Domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra