Japanse architect ontwikkelt houten hoogbouw in Frankrijk

21-03-2016 07:20 | Door: Fitria Jelyta

Vier hoge houten torens naar een ontwerp van het Japanse architectenbureau Sou Fujimoto Architects verrijzen in de Franse plaats Bordeaux. Met beplanting draagt het complex bij aan de biodiversiteit in de stad.

Het Canopia-project van de Japanse architect Sou Fujimoto bestaat uit vier torens die enkel uit duurzaam gecertificeerd hout worden gebouwd. Het flexibele complex met een oppervlakte van ruim 17.000 vierkante meter biedt plaats aan 199 woningen, 3.770 vierkante meter aan kantoorruimtes en 500 vierkante meter aan winkels.

Biobased bouwen

De houten torens van Sou Fujimoto maken deel uit van het stedelijke masterplan Euratlantique, waarin het stadsbestuur van Bordeaux nieuwbouwprojecten ontwikkelt rondom het Saint-Jean treinstation. Met een nieuwe snelheidstreinverbinding moet het masterplan de bereikbaarheid van de stad vergroten en Bordeaux op de kaart zetten als een vooraanstaande Europese stad.

Voor de realisatie van de 50 meter hoge torens wil de architect het geraamte samenstellen uit onder meer zilversparhout en vloeren uit gelamineerd hout. Zo moeten de bouwmaterialen voldoen aan de eisen van het Franse duurzaamheidskeurmerk Biosourcé en moeten de kantoorruimtes voldoen aan de eisen van het internationale Breeam-certificaat voor duurzame gebouwen.

’s Werelds hoogste houten hoogbouw

Naast winkels en kantoorruimtes, krijgt de Canopia beplanting op de balkons van de woningen, openbare daktuinen en groene terrassen die ook voor andere stadsbewoners toegankelijk zijn. Volgens de architect wordt de Canopia een van de hoogste houten constructies ter wereld.

Eerder heeft de Canadese architect Michael Green plannen onthuld om de eerste houten hoogbouw in de Verenigde Staten te ontwikkelen. Voor het Timber, Technology and Transit (T3)-gebouw in Minneapolis maakt de architect gebruik van houten prefab-panelen die door middel van spijkers aan elkaar worden vastgemaakt.

Behalve voor het T3-gebouw in Minneapolis, is Green ook verantwoordelijk voor het ontwerp van een houten wolkenkrabber in Parijs. Met 35 verdiepingen wordt de zogenoemde Baobab-toren volgens Green het hoogste houten gebouw ter wereld. Daarnaast moet de houten constructie jaarlijks 37.000 ton CO2-uitstoot in het stedelijke gebied absorberen. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Designboom, Arch Daily | In-tekstafbeelding: hakzelf, Creative Commons, Voetafbeelding: MGA (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra