HoHo Wien wordt ’s werelds hoogste houten gebouw

21-03-2016 10:15 | Door: Fitria Jelyta

Oostenrijkse architecten bouwen naar eigen zeggen ’s werelds hoogste houten gebouw in Wenen. Het gebouw beschikt over energiezuinige maatregelen en moet de CO2-uitstoot verminderen.

Het HoHo Wien-gebouw naar het ontwerp van het architectenbureau Rüdiger Lainer + Partner (RLP) moet plaats bieden aan woningen, kantoorruimtes, winkels, een restaurant en een kuuroord in Wenen. De houten constructie heeft een totale oppervlakte van ruim 25.000 vierkante meter en bestaat uit 24 verdiepingen. Volgens de architecten is de HoHo Wien 84 meter hoog en daarmee het hoogste houten gebouw ter wereld.

Door gebruik te maken van zonne-energie, regenwateropslag, natuurlijke ventilatie en liften die energie terugwinnen, moet de HoHo Wien duurzaam en energiezuinig zijn. Zo wordt de houten constructie gebouwd volgens de duurzaamheidseisen van de Oostenrijkse Green Building Council. Hiermee willen de architecten duurzaamheid vanaf de planning tot oplevering van het gebouw garanderen.

CO2-reductie in de bouw

Bij de ontwikkeling van de houten hoogbouw wordt er gebruik gemaakt van 3.600 kubieke meter aan hout. In tegenstelling tot traditionele betonconstructies, moet de houten HoHo Wien de uitstoot van 2.800 ton CO2 in de stad voorkomen. Daarnaast zeggen de ontwikkelaars 300.000 megawattuur aan energie te besparen door gebruik te maken van hout in plaats van beton.

Naar verwachting starten de bouwwerkzaamheden dit jaar en wordt het gebouw in 2018 opgeleverd.

Hoogste houtbouw ook in Parijs

Eerder heeft de Canadese architect Michael Green plannen onthuld om ’s werelds hoogste houten gebouw te ontwikkelen. Voor zijn ontwerp van de Baobab-toren in Parijs heeft Green de internationale architectuurcompetitie Réinventer Paris gewonnen. Hiermee selecteert het stadsbestuur duurzame gebouwontwerpen van architecten over de hele wereld om de Franse metropool te verduurzamen.

De Baobab-toren van Michael Green krijgt 35 verdiepingen en moet jaarlijks 3.700 ton CO2-uitstoot in het stedelijke gebied absorberen. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: HoHo Wien | Foto: Dennis Jarvis, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra