Leeuwarden krijgt kennis- en innovatiecampus groene energie

23-03-2016 09:10 | Door: Fitria Jelyta

In een voormalige vuilstortplaats in Leeuwarden verrijst de Energiecampus, een kennis- en innovatiecentrum dat zich richt op de productie van groene energie voor 8.000 huishoudens in Leeuwarden.

Het bouw- en infrabedrijf Oosterhof Holman gaat in samenwerking met adviesbureau Ekwadraat de Energiecampus Leeuwarden realiseren. Voor de locatie van de campus is de voormalige vuilstortplaats de Schenkenschans en de directe omgeving in Nieuw Stroomland gekozen.

De Energiecampus is gericht op kennis, onderzoek, innovaties en nieuwe technologieën voor de ontwikkeling van groene energie. Daarnaast moet de Energiecampus groene stroom, gas of warmte leveren aan ruim 8.000 woningen in Leeuwarden. Hiervoor wordt onder meer een biovergister en een grootschalig zonnepark op het campusterrein ontwikkeld.

100 procent circulaire campus

Volgens het bouwbedrijf wordt het kenniscentrum voor energie 100 procent circulair gebouwd. Het campusterrein wordt verder ingepast met veel groen, water, fietspaden en een dijklichaam van 6 meter hoog. Door dit plan moet Leeuwarden een groen stadsaanzicht krijgen, stelt Oosterhof Holman.

Met de ontwikkeling van het hele gebied, inclusief de campusgebouwen, is een investering van € 80 mln gemoeid. Het onderzoekscentrum moet ruimte bieden aan kennisinstellingen en start-ups die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van schone energie.

‘Plug- en Playpark’

Naast ruimte voor onderwijsinstellingen en bedrijven, krijgt de Energiecampus het zogeheten ‘Plug- en Playpark’, waar bedrijven en onderwijsinstellingen experimenten kunnen uitvoeren met groene energie. Het park wordt ook toegankelijk gemaakt voor belangstellenden uit de stad om meer te weten te komen over duurzame energieopwekking. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Oosterhof Holman, Ekwadraat | Foto: Hoofdafbeelding: Toshihiro Oimatsu, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Ekwadraat (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra