Grootschalig onderzoek naar zonnecellen in bouwelementen

25-03-2016 13:55 | Door: Fitria Jelyta

Een regionaal consortium van Vlaamse, Duitse en Nederlandse onderzoeksinstellingen doen onderzoek naar het integreren van zonnecellen in bouwonderdelen. Hiermee is een bedrag van € 7 mln gemoeid.

Het project PV opmaat wordt uitgevoerd in het kader van het samenwerkingsprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland waarin verschillende bedrijven en kennisinstellingen een drie jaar durend onderzoek doen naar zonnecelmaterialen in bouwproducten om de energie-efficiëntie van woningen en gebouwen te verhogen.

Zonnecellen op glas, staal of foliemateriaal

Esthetische bouwproducten

Doel van het project is om op basis van nieuw ontwikkelde productiemethoden stroomproducerende zonnecelmaterialen op maat te produceren, waardoor deze optimaal kunnen worden geïntegreerd in bouwelementen. Volgens het consortium bieden zonnecelmaterialen uit dunne film bijzondere kansen in gebouwen, omdat fabrikanten de materialen rechtstreeks kunnen aanbrengen op glas, staal of foliemateriaal.

Daarnaast bieden de aanpasbaarheid van afmeting, vorm, kleur en de elektrische eigenschappen van de materialen mogelijkheden om de zonnecellen goedkoop en esthetisch in bouwproducten te integreren.

Samenwerkingsverband

Het PV opmaat-project wordt uitgevoerd door Solliance, een publiek-private samenwerkingsverband van bedrijven en kennisinstellingen dat zich richt op de ontwikkeling van dunne film zonnecellen. Solliance werkt hierbij samen met het Nederlandse SEAC, een onafhankelijk centrum voor de toepassing van zonne-energiesystemen, innovatieorganisatie TNO, en het Vlaamse EnergyVille.

In het onderzoeksproject zijn ook ECN, onderzoekscentrum Imec, Holst Centre, ForschungsZentrum Jülich, de technische universiteiten van Eindhoven, Hasselt en Leuven, en Zuyd Hogeschool betrokken. Voor de uitvoering van het project is een geldbedrag van € 7 mln beschikbaar gesteld door onder meer het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het ministerie van Economische Zaken.

Grootste energieopwekkende gevel

In Kopenhagen krijgt het nieuwe schoolgebouw CIS Nordhavn, naar een ontwerp van architectenbureau C.F. Møller, een gevel van 12.000 glazen panelen waarin zonnecellen zijn verwerkt. De gekleurde glazen panelen van het Arabische bedrijf Emirates Insolaire moeten voldoende zonne-energie opwekken voor de helft van de energiebehoefte van het schoolgebouw. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Solliance, Interreg Vlaanderen-Nederland | Foto: Hoofdafbeelding: David Schiersner, Creative Commons, In tekst-afbeelding: C.F. Møller, Voetafbeelding: C.F. Møller (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra