Multifunctioneel apparaat wast handen met minder water

28-03-2016 09:30 | Door: Fitria Jelyta

De Nederlandse start-up Hydrowashr heeft een apparaat ontwikkeld dat handen wast met minder water en tegelijkertijd droogt. Hiervoor heeft de Hydrowashr een geldbedrag van € 10.000 gewonnen.

De Hydrowashr combineert het wassen en drogen van handen na een toiletbezoek in een enkel apparaat. Hiermee zegt de start-up het handenwassen in toiletruimtes gemakkelijker en duurzamer te maken, doordat er geen papier wordt gebruikt voor het drogen van de handen. Daarnaast heeft het systeem geen zeep nodig om de handen goed te reinigen.

Volgens het bedrijf kan de Hydrowashr het waterverbruik met 99 procent terugbrengen, van gemiddeld 1 liter tot slechts10 milliliter per keer handenwassen.

150 miljard waterdruppeltjes met een snelheid van 500 kilometer per uur

Microscopische waterdruppels

Bij het reinigen van de handen geeft het apparaat ruim 150 miljard microscopische druppels water af in snel stromende lucht, die het meeste water onmiddellijk wegblaast. De handen worden vervolgens met zuivere lucht voor de tweede keer gedroogd.

Door gebruik te maken van een luchtpomp van 2.000 watt kan het systeem de lucht en waterdruppeltjes met een snelheid van meer dan 500 kilometer per uur op de handen blazen. Hydrowashr stelt dat de hoge snelheid van de druppeltjes de handen voldoende reinigt, waardoor het apparaat geen zeep nodig heeft bij het wassen van de handen.

Innovatieprijs

Voor de Hydrowashr heeft het bedrijf de ABN Amro Innovation Challenge Award 2016 gewonnen en daarmee een geldbedrag van € 10.000. Hiermee zegt Hydrowashr het apparaat verder te ontwikkelen en uitgebreid op de markt te brengen.

Naast de Hydrowashr, viel het duurzame Earth, Wind & Fire (EWF)-airconditioningsysteem van TU Delft-wetenschapper Ben Bronsema in de prijzen. Dit ventilatiesysteem bestaat uit een dak dat frisse lucht aanzuigt. Afhankelijk van de behoefte aan warmte of koude in een gebouw wordt de buitenlucht efficiënt opgewarmd of gekoeld met waterdruppels, waarna de behandelde lucht in het gebouw wordt doorgevoerd. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Hydrowashr, Duurzaam Gebouwd | Foto: Rocky Lubbers, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra