Composietcluster ontvangt Europese miljoenensubsidie

05-04-2016 07:54 | Door: Eelco Brandes

Twaalf hightech composietbedrijven uit Noord-Holland en zes kennisinstellingen hebben onlangs een bijdrage van € 2,25 mln ontvangen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Efro). Het geld is bestemd voor het project Valorisatie Hightech Sector Composieten NH. 

Het cluster, dat van de provincie Noord-Holland kon rekenen op een cofinanciering van € 750.000, werkt samen om onderzoek en innovatie in de composietsector te bevorderen. Composiet is een materiaal dat bestaat uit door hightech vezel versterkte kunststoffen.

Belangrijke rol

Het materiaal wordt bijna overal voor gebruikt, van bruggen tot gevels en van buizen tot onderdelen van satellieten. De composietenmarkt is volgens het cluster nog relatief jong, maar groeit sterk en speelt een belangrijke rol in de transitie naar duurzaamheid.

Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN) is penvoerder van dit project. “De composietbedrijven in Noord-Holland hebben veel potentie. Alleen wordt dit nog onvoldoende benut, omdat kennis over materialen en technieken nog te weinig wordt gedeeld”, zegt Thijs Pennink, directeur van NHN, in een persbericht.

“De subsidie wordt ingezet voor kennisuitwisseling en samenwerking tussen mkb en onderwijs- en kennisinstellingen en het versnellen van innovaties en marktintroducties.”

Verborgen parels

In Noord-Holland Noord zitten volgens Pennink veel verborgen parels met enorme groeipotentie. “Dit biedt belangrijke kansen voor werkgelegenheid in investeringen in de regio. We rekenen op een groei van minimaal 140 fte in werkgelegenheid en meer dan € 10 mln aan vervolginvesteringen.”

Voorloper

De afgelopen paar jaar zijn al veel resultaten bereikt met de voorloper van dit project: Open Innovatie Alliantie Groot Composiet. Met ruim € 3,5 mln subsidie zijn onder meer elf innovatieprojecten uitgevoerd en is er een Lectoraat Composieten geïnstalleerd bij Hogeschool Inholland in Alkmaar. Ook zijn er meer dan honderd banen gecreëerd en zijn er meer dan € 4 mln aan vervolginvesteringen gerealiseerd.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: NHN | Foto: NHN (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra