Wetenschappers ontwikkelen 100 procent biobased dakbedekking

06-04-2016 12:13 | Door: Fitria Jelyta

Wageningen UR Food & Biobased Research doet onderzoek naar een duurzaam alternatief voor dakbedekking uit bitumen en synthetisch materiaal.

In dit onderzoek werkt de universiteit samen met dakbedekkingsproducent Icopal en stichting Daklabel. Doel van het onderzoek is een 100 procent biobased en milieuvriendelijk alternatief te ontwikkelen dat net zo goed werkt als de conventionele dakbedekking uit aardolie. De biobased dakbedekking moet daarnaast op kosten kunnen concurreren met de bestaande dakbedekking.

Bitumentekort

“De petrochemische componenten in dakbedekking zijn allemaal te vervangen door biobased alternatieven”, zegt onderzoeker Richard Gosselink van Food & Biobased Research. Volgens de onderzoeker is biomassa echter reactiever en minder waterbestendig dan bitumen. Met dit onderzoek zeggen de wetenschappers dit probleem te kunnen oplossen.

Volgens de wetenschappers leidt de productie van de traditionele dakbedekkingen tot relatief veel CO2-uitstoot. Daarnaast verwachten de onderzoekers een tekort aan bitumen, waardoor de behoefte aan een duurzaam alternatief voor dakbedekking groeit.

Biobased Performance Materials

Het onderzoek maakt deel uit van het grootschalige onderzoeksprogramma Biobased Performance Materials (BPM), waarin Wageningen UR hoogwaardige materialen ontwikkelt op basis van biomassa. Zo is het onderzoek gericht op polymeren die planten zelf maken en polymeren uit biobased bouwstenen die via biotechnologie of chemische katalyse worden gemaakt. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Wageningen UR Food & Biobased Research | Foto: Quinn Dombrowski, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra