Spaanse stad test Internet of Things voor een smart city

07-04-2016 12:05 | Door: Fitria Jelyta

De Spaanse plaats Santander is begonnen met een pilotproject waarin Internet of Things (IoT) grootschalig wordt toegepast voor het verbeteren van de stedelijke omgeving en infrastructuur.

Dat schrijft AFP. Het smart city-pilotproject in Santander is gestart naar aanleiding van een voorstel van Luis Munoz, een IT-professor van de Universidad de Cantabria. In het pilotproject is de Spaanse stad voorzien van ruim 20.000 sensoren die onder andere op lantaarnpalen, stadsbussen en onder asfaltwegen zijn geplaatst.

Deze sensoren zijn net zo groot als een schoenendoos met vier antennes. Hiermee zegt de wetenschapper gegevens over regenval en stadsverkeer te kunnen meten. De informatie wordt vervolgens gebruikt om onder meer het openbaar vervoer en het verkeer in de stad te verbeteren.

Water besparen met slimme irrigatiesystemen

Gemakkelijk parkeren en water besparen

Zo tonen lantaarnpalen met de sensoren aan waar beschikbare parkeerplaatsen in de stad te vinden zijn. Via een smartphone-app kunnen automobilisten de parkeertijd verlengen, zonder dat ze naar een parkeermeter hoeven te lopen. In de toekomst moeten de straatlantaarns enkel licht afgeven bij aanwezigheid van voorbijgangers.

Daarnaast voorkomen de sensoren dat vuilnisbakken in de stad overvol raken. Door de hoeveelheid neerslag in het jaar te meten, kunnen irrigatiesystemen worden aangepast op basis van droogteseizoenen om het waterverbruik te besparen.

Automatisch

“Een smart city maakt het mogelijk om verschillende diensten automatisch te bieden”, zegt Inigo de la Serna, burgemeester van Santander. “Als de stoep bijvoorbeeld is gebarsten, dan moet een smart city dit duidelijk maken door de straatverlichting te gebruiken als waarschuwing, door omwonenden daarover in te lichten en automatisch het verkeer om te leiden.”

Het pilotproject is voor een onbekend bedrag gefinancierd door de Europese Commissie en verschillende universiteiten. Volgens de IT-professor zijn verschillende landen geïnteresseerd in de smart city-oplossingen van Santander, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Singapore. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: AFP | Foto: Luis Marina, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra