Universiteit Leiden verduurzaamt onderwijsgebouwen

08-04-2016 12:20 | Door: Fitria Jelyta

In zijn nieuwe milieubeleidsplan maakt Universiteit Leiden bekend de onderwijsgebouwen op het Bio Science Park energiezuiniger te maken door deze aan te sluiten op een warmtekoudeopslag (WKO)-systeem.

Met de aansluiting op het WKO-systeem en betere gebouwisolatie verwacht de universiteit het jaarlijkse gasverbruik van 2,5 miljoen kubieke meter te verlagen naar 40.000 kubieke meter. Hiervoor zegt Universiteit Leiden de oude gebouwen gefaseerd te vervangen door nieuwbouw.

Om het energieverbruik van de gebouwen verder te verlagen, lanceert de onderwijsinstelling dit jaar een duurzaamheidsdashboard. Deze online tool geeft actuele inzicht in gas-, water- en elektriciteitsverbruik en de CO2-uitstoot van de gebouwen.

Energiebesparingswedstrijd

“Zo kan iedereen zelf zien wat het energiegebruik is”, zegt Adri Noort, hoofd Veiligheid en Milieu bij de Universiteit Leiden. “De faculteiten zouden in de toekomst bijvoorbeeld besparingswedstrijden kunnen houden op basis van de vergelijkingssite, om maar iets te noemen.”

Daarnaast heeft de Leidse universiteit zich tot doel gesteld om in 2020 de hoeveelheid afval per student te verlagen tot maximaal 25 kilo, tappunten voor kraanwater te installeren in de gebouwen en oplaadpalen voor elektrisch vervoer op parkeerlocaties aan te leggen. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Universiteit Leiden | Foto: Vysotsky, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra