Brits zonneraam voor elektriciteitsopwekkend bushok

11-04-2016 18:15 | Door: Fitria Jelyta

De Britse start-up Polysolar produceert elektriciteitsopwekkende ramen die voor het eerst in een bushokje zijn toegepast.

Dat schrijft Inhabitat. Samen met het bedrijf Canary Wharf Group heeft Polysolar het eerste elektriciteitsopwekkende bushokje gebouwd in het zakendistrict Canary Wharf in London. Het transparante bushokje moet jaarlijks 2.000 kilowattuur aan zonnestroom kunnen opwekken.

Duurzame infrastructuur

De opgewekte elektriciteit wordt vervolgens gebruikt om naastgelegen verkeersborden en straatlantaarns te verlichten. Met de plaatsing van de zonneramen in onder meer bushokjes, oplaadstations voor elektrisch vervoer en fietsenstallingen, zegt Polysolar bij te dragen aan een aanzienlijke CO2-vermindering van de stedelijke infrastructuur.

De zogeheten Building Integrated Photovoltaic (BIPV)-beglazing van Polysolar is geschikt voor nieuwbouw en bestaande bouw. In tegenstelling tot traditionele zonnepanelen, hoeft het zonneglas van Polysolar niet in de richting van de zon te worden geplaatst om elektriciteit op te wekken.

Pilotproject

In het afgelopen jaar heeft Polysolar de innovatieve Cognicity Challenge van de Canary Wharf Group gewonnen. Hiermee ontving de start-up £ 50.000 (bijna € 69.000) voor een pilot in het Britse zakendistrict Canary Wharf om de technologie verder te ontwikkelen.

Zo zijn de transparante zonnepanelen van Polysolar geïnstalleerd in het evenementencomplex The Barbican en in twee tankstations van Britse supermarktketen Sainbury’s. In de toekomst zegt de start-up de zonneramen verder te ontwikkelen om de energie-efficiëntie van onder meer gebouwen te verhogen. 

Coating met zonnecellen

In de Verenigde Staten heeft het bedrijf SolarWindow samen met het National Renewable Energy Laboratory (NREL) een flinterdunne coating ontwikkeld met zonnecellen. Deze coating is op het glas van een raam geplaatst, waardoor het raam als zonnepaneel kan functioneren. Volgens het bedrijf heeft het glas met zonnecellen een hoger rendement dan traditionele zonnepanelen. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Inhabitat, Wired | Foto: Tom Hilton, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra