Schiphol wil duurzaamste luchthaven worden met biobased bouw

13-04-2016 07:05 | Door: Fitria Jelyta

Luchthaven Schiphol heeft samen met Hogeschool Inholland twee biobased banken uit biocomposiet ontwikkeld. Hiermee zegt Schiphol bij te dragen aan de circulaire economie.

In de samenwerkingsovereenkomst Biobased Straatmeubilair werkt de luchthaven samen met de gemeente Haarlemmermeer, Hogeschool Inholland Delft, Strukton Prefab Beton, kennismakelaar The SolidGrounds (TSG), hennepspecialist Hempflax en de Miscanthusgroep.

Het consortium heeft biocomposiet en biobeton uit vezelhennep, vezelvlas en olifantsgras ontwikkeld. Deze gewassen zijn in het gebied bij de start- en landingsbanen van Schiphol geteeld. Volgens de luchthaven is het vezelversterkende plantenmateriaal ook vogelwerend en geluidsabsorberend.

Klimaat positief

Met het biocomposiet zijn studenten van de Hogeschool Inholland erin geslaagd om twee biobased banken te produceren die op het centrale plein bij Schiphol Plaza zijn geplaatst. Op dit moment zijn de studenten bezig met het bouwen van zes andere biobased banken. Het consortium zegt het duurzame straatmeubilair ook op andere publieke locaties in de gemeente Haarlemmermeer te plaatsen.

“Biobased straatmateriaal wordt nog niet veel gemaakt”, zegt Marcel van Beek, manager innovatie & duurzaamheid bij Schiphol, in een persbericht. “Voor elke bank is 1.500 kilogram CO2 geabsorbeerd. Dat maakt ze niet alleen klimaatneutraal, maar zelfs klimaat positief.” De luchthaven zegt later dit jaar nog twee biobased banken te plaatsen bij The Base en op Schiphol-Oost.

Duurzaamste luchthaven

Schiphol heeft zich tot doel gesteld om een van de duurzaamste luchthavens ter wereld te worden door onder andere circulair en biobased te ondernemen. Zo maakt de luchthaven mestkorrels van afvalwater voor de omgeving en wordt het beton van oude platformen hergebruikt bij nieuwe werkzaamheden. Voor gebruik van nieuwe grondstoffen kijkt Schiphol naar biobased alternatieven. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Schiphol, Hogeschool Inholland | Foto: Hoofdafbeelding: Enric Martinez, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Hogeschool Inholland (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra