Amsterdam trapt af met de ‘groene dakenrevolutie’

15-04-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

Het initiatief Rooftop Revolution start in Amsterdam met een crowdfunding- en crowdsourcingplatform om een natuurgebied verspreid over Nederlandse daken aan te leggen.  

In het Rooftop Revolution-platform worden bedrijven en particulieren uitgenodigd om een stukje natuurgebied in Amsterdam te ‘adopteren’ en hun geld of kennis in te zetten om groene daken tot stand te brengen. Bij aanmelding van een project ontvangen deelnemers aan het initiatief begeleiding van Rooftop Revolution.

“Deze aanpak is met name voor grotere buurtprojecten interessant, waar de kosten en baten van een groen dak verdeeld zijn”, zegt initiatiefnemer Jaap de Jong, in een persbericht. In Amsterdam start Rooftop Revolution met vijf dakprojecten. Na de start in Amsterdam zeggen de initiatiefnemers de komende drie jaar minstens drie andere Nederlandse steden aan te pakken.

Groen-blauwe daken

Voor de Rooftop Revolution werken De Groene Grachten en De Gezonde Stad samen met de gemeente Amsterdam, stichting Doen, Rabobank, Natuurmonumenten, Rainproof en Let it grow. Volgens de initiatiefnemers brengen groene daken veel voordelen met zich mee, zoals meer biodiversiteit, een langere levensduur van het dak en minder kans op wateroverlast door waterberging.

Volgens Erik Steegman, directeur van adviesbureau Leven op Daken, hoeven daken niet beperkt te zijn tot het opslaan van regenwater. Zo heeft het adviesbureau in samenwerking met de bedrijven ZinCo en Aquaco een multifunctioneel dak ontwikkeld dat regenwater opslaat en reinigt voor gebruik in het gebouw.

Daarnaast bieden de daken ook potentie voor duurzame energie-opwekking, stelt Steegman in een uitzending van DuurzaamBV Radio. Zo werkt Leven op Daken samen met de bedrijven Boko Dakbedekkers en Wieringen Prins Hoveniers zonnepanelen op het dak van de vertrekhal van Schiphol geplaatst.  

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: De Groene Grachten | Foto: 'Rooftop Revolution' door Alice Wielinga (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra