Zuinig materieel levert Strukton CO2-reducties op

19-04-2016 10:05 | Door: Fitria Jelyta

Bouw- en spoorbedrijf Strukton heeft de CO2-uitstoot in 2015 met 18 procent gereduceerd ten opzichte van het voorgaande jaar.

Door verschillende maatregelen zijn Strukton Civiel, Strukton Worksphere en Strukton Integrale Projecten erin geslaagd om de CO2-uitstoot van 39.514 ton in 2014 te verminderen naar 32.284 CO2-uitstoot in 2015. Het bouwconcern heeft zich tot doel gesteld om op de lange termijn een reductie van 15 procent CO2-reductie te behalen ten opzichte van 2009.

Brandstof besparen en groene stroom

De resultaten zijn mede te danken aan initiatieven om de CO2-uitstoot van het materieel op projecten te verminderen. Zo is Strukton betrokken bij het Nieuwe Draaien-initiatief van Natuur & Milieu en de BMWT, dat verschillende mogelijkheden zoekt om brandstof te besparen bij het werken met kranen en (graaf)machines.

Dit leidde tot een vermindering van 17 procent van de CO2-uitstoot van het materiaal op projecten. 

Groene stroom

Ook maatregelen als groen stroomgebruik en het gebruik van videoconference hebben bijgedragen aan de CO2-reductie.

Zo bestaat het nieuwe overkoepelende energie-inkoopcontract van Strukton uit 100 procent groene stroom en vergroent Strukton de elektriciteit via Hollandse Wind-certificaten op locaties waar geen groene stroom kan worden ingekocht. Het gebruik van videoconference maakt het verder mogelijk om reistijd en -kilometers te vermijden, waardoor het bedrijf in 2015 een CO2-reductie van 56 ton wist te behalen.

Het Nieuwe Rijden

Eerder maakte Strukton bekend in de eerste helft van 2015 de CO2-uitstoot met 4,9 procent te hebben verminderd ten opzichte van 2014. Mede door aandacht te besteden aan het programma Het Nieuwe Rijden, stimuleert het bedrijf zakelijke rijders om energie-efficiënter te rijden.

In het programma heeft het concern onder meer een proef gedaan met 100 procent elektrische leaseauto’s en de CO2-normen van de leaseregeling aangescherpt. Strukton stelt echter dat er meer kilometers zijn gereden door een veranderend werkpakket. Hierdoor is het verbruik in de CO2-uitstoot van leasewagens stabiel gebleven. 

Bekijk hieronder hoe Strukton de CO2-uitstoot van zijn activiteiten vermindert:

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Strukton | Foto: Rob Dammers, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra