Wetenschappers ‘kweken’ meubels uit paddenstoelen

21-04-2016 14:40 | Door: Fitria Jelyta

Canadese wetenschappers hebben een manier ontdekt om duurzaam straatmeubilair te maken uit een biocomposiet van oesterzwammen en zaagsel.

Voor de ontwikkeling van het biocomposiet hebben de onderzoekers van de Canadese University of British (UBC) Columbia mycelium van oesterzwammen gebruikt.

Deze vertakte schimmeldraden zijn vermengd met zaagsel. Dit mengsel werd vervolgens versnipperd in een houtversnipperaar, waarna het mengsel in een mal werd gestopt. Na vijf dagen werd de mal weggehaald en het gevormde materiaal verpakt in plastic folie om de groei van de stof chitine te bevorderen. Hierdoor wordt het biocomposiet stevig genoeg om te kunnen gebruiken als bouwmateriaal. Na het drogen van het materiaal, zijn de bio-blokken afgewerkt met acrylverf en gebruikt voor het bouwen van straatmeubilair.

Milieuvriendelijke verpakking

Naast het bouwen van straatmeubilair, zien de onderzoekers van de UBC mogelijkheden om het biocomposiet te gebruiken als isolatiemateriaal voor gebouwen en als bouwelement.

Volgens de wetenschappers is het biocomposiet uit paddenstoelen een milieuvriendelijk alternatief voor de kunststof polystyreen, een veelgebruikt isolatiemateriaal. Een ander voordeel is dat het mycelium-biocomposiet gebruikt kan worden als compost om andere materialen af te breken die anders in de afvalstroom belanden.

Daarnaast is het materiaal geschikt voor gebruik als verpakking. Zo maakte Ikea bekend het zogeheten Mushroom Packaging-materiaal van het Amerikaanse verpakkingsbedrijf Ecovative toe te passen. Voor de ontwikkeling van het verpakkingsmateriaal maakte Ecovative ook gebruik van mycelium.

Biobeton

In Nederland heeft luchthaven Schiphol twee biobased banken uit biocomposiet op het centrale plein bij Schiphol Plaza geplaatst. De straatbanken zijn gemaakt van biobeton uit vezelhennep, vezelvlas en olifantsgras. Deze gewassen zijn in het gebied bij de start- en landingsbanen van Schiphol geteeld. 

Bekijk hieronder meer over het biocomposiet uit oesterzwammen van de UBC:

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: University of British Columbia | Foto: University of British Columbia (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra