Commercieel moeras zuivert afvalwater oliewinning

Commercieel moeras zuivert afvalwater oliewinning

17-06-2013 11:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Natuurlijke systemen zoals moerassen en bossen kunnen industriële processen uitvoeren. Dat is vaak goedkoper en milieuvriendelijker dan traditionele oplossingen.

Waarom een dure waterzuiveringsinstallatie bouwen als een moeras ook in staat is water te zuiveren? En waarom dijken bouwen als oesterbanken ook prima de kust kunnen beschermen?

Natuurlijke systemen kunnen vaak de functies van door mensen gemaakte industrie overnemen. In veel gevallen is dat goedkoper, kost het minder energie, levert het minder CO2-uitstoot op en is het goed voor het milieu omdat ecosystemen worden beschermd of gecreeërd. Een nadeel is dat natuurlijke systemen vaak veel meer landoppervlak nodig hebben dan traditionele oplossingen. Dat blijk uit een rapport van de natuurbeschermingsorganisatie The Nature Conservancy, Shell, Unilever, Dow Chemical en verzekeraar Swiss Re.

Microben

In een bijlage van het rapport staan een aantal voorbeelden van natuurlijke systemen die succesvol zijn ingezet in de industrie. Een van die voorbeelden is het grootste commerciële moeras ter wereld. Het moeras is aangelegd door Petroleum Development Oman (PDO), het grootste oliebedrijf van Oman. Dat bedrijf produceert dagelijks 330.000 kubieke meter afvalwater dat samen met de olie omhoog wordt gepompt. Om dat afvalwater te verwerken heeft het bedrijf nu een moeras van 360 hectare aangelegd.

In het moeras filteren rietplanten de olie uit het water, waarna de olie door microben wordt afgebroken. Vergeleken met het oude systeem, waarbij afvalwater diep onder de grond werd opgeslagen, zorgt het moeras voor een energiebesparing en CO2-reductie van 98 procent. Daarnaast biedt het moeras een leefomgeving aan vissen en honderden soorten trekvogels.

Het rapport concludeert dat natuurlijke systemen erg waardevol kunnen zijn voor bedrijven. Het raadt bedrijven aan om vaker en uitgebreider te kijken naar de mogelijkheden om natuurlijke systemen in te zetten voor industriële processen.

Bron: Environmentalleader Foto: Dincher via Wikimedia Commons 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra