Waternet verbetert waterkwaliteit met mosselen

28-04-2016 12:13 | Door: Fitria Jelyta

Watercyclusbedrijf Waternet doet een onderzoek naar de waterkwaliteitsverbetering van de Amsterdamse Sloterplas door gebruik te maken van de exotische quaggamossel.

In 2016 en 2017 gaat Waternet gebruikmaken van een nieuwe techniek om het water in de Amsterdamse Sloterplas te filteren. De zogeheten ‘quaggafilter’ bestaat uit verticale netten die aan drijvers in het water hangen. De mosselen hechten zich aan de netten om erop te groeien. Vanaf deze plek beschermen ze het water tegen blauwalgen.

Daarnaast gaat het watercyclusbedrijf een onderzoekseiland aanleggen. Doel van dit onderzoek is om de komende jaren te bepalen wat de effecten zijn van de exotische mossel op de waterkwaliteit, de ecologie en op de ontwikkeling van onderwaterplaten.

Mosselen en vegetatie

Volgens Waternet zijn de quaggamosselen in grote getale aanwezig in de Sloterplas. In 2012 is gebleken dat er minder (blauw)algenbloei aanwezig was dan voorheen. Dit was te danken aan de quaggamosselen die het water filteren, stelt Waternet. Het watercyclusbedrijf zegt echter dat het onduidelijk is of deze ontwikkeling verder doorzet.

Om deze redenen heeft de gemeente en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht besloten om een onderzoek uit te voeren naar alternatieven om de waterkwaliteit te verbeteren met mossels en vegetatie. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Waternet | Foto: Nico le Roux, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra