Wetenschappers maken cement voor duurzaam beton

02-05-2016 09:40 | Door: Fitria Jelyta

Een nieuw cementmengsel moet met de toevoeging van koolzuur wegen beter beschermen tegen schade als gevolg van strooizout. Dit leidt tot kostenbesparingen en de productie van duurzaam beton. 

Volgens de onderzoekers van de Oregon State University draagt het cement als bindmiddel bij aan de productie van duurzaam beton voor weginfrastructuur. Door koolzuur in plaats van water aan het cementmengsel met de stof calciumsilicaat toe te voegen, ontstaat er een betonsoort dat beter bestand is tegen veranderende weersomstandigheden.

Lange levensduur behouden

Om betonnen wegen bij vorst veilig te houden voor weggebruikers, wordt strooizout veel gebruikt. Dit kan leiden tot beschadiging aan het beton en een kortere levensduur van de wegen, stellen de wetenschappers. Uit onderzoek blijkt dat het milieuvriendelijke cement beton beschermt tegen schade als gevolg van strooizout. Dit leidt volgens de onderzoekers tot een aanzienlijke kostenbesparing en een positieve impact op het milieu.

“Op plekken waar strooizout routinematig wordt gebruikt, kunnen wegen snel beschadigen”, zegt Jason Weiss, bestuurslid bij Oregon State University. “De kosten om deze schade te repareren lopen op tot miljoenen. Verder kan de verwachte levensduur van het wegoppervlak van 40 jaar worden gereduceerd tot slechts 8-10 jaar.”

De wetenschappers zeggen verder onderzoek te doen naar het milieuvriendelijke cement om wereldwijde toepassing mogelijk te maken. Het cement is inmiddels wel toegepast in verschillende grondstoffen, betonmengsels en apparaten.

CO2-uitstoot verminderen

Volgens de wetenschappers wordt er wereldwijd 2 tot 4 ton aan beton per persoon per jaar geproduceerd. Het gebruik van cement in beton draagt bij aan 5 tot 8 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, doordat beton veel wordt gebruikt in de bouwindustrie.

Bedrijven uit de cementindustrie hebben zich daarom tot doel gesteld om de CO2-uitstoot te verminderen. Hiervoor doen verschillende instellingen onderzoek naar nieuwe technologie, zoals systemen die uitlaatgassen bij het productieproces van cement scheiden.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Oregon State University | Foto: Linnaea Mallette, Public Domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra