Transparante gevel van hout wekt duurzame energie op

09-05-2016 14:20 | Door: Fitria Jelyta

Door de chemische stof lignine uit hout te verwijderen, zijn Zweedse wetenschappers erin geslaagd transparant hout te produceren. Het duurzame materiaal is geschikt voor het maken van zonnegevels.

De wetenschappers van de Zweedse Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) hebben het hout, na het verwijderen van lignine, bewerkt met een transparante polymeer. Dit resulteerde in een doorzichtig bouwmateriaal dat geschikt is voor gebouwen waarin zonnecellen in de gevels zijn verwerkt.

Op korte termijn beschikbaar

Volgens de wetenschappers zijn zonnecellen op glazen gebouwgevels nog niet op grote schaal toegepast. Door gebruik te maken van hout, is het materiaal goedkoop, op korte termijn beschikbaar en hernieuwbaar.

“Wanneer lignine uit hout wordt verwijderd, verandert het materiaal in een mooie witte kleur”, zegt Lars Berglund, wetenschapper van de Wallenberg Wood Science Center bij KTH. “Omdat hout van nature niet transparant is, bereiken we dit effect door het materiaal op nanoschaal aan te passen.”

In een vervolgonderzoek zeggen de wetenschappers het productieproces van het transparante materiaal verder op te schalen. Daarnaast wordt er gewerkt met verschillende houtsoorten en willen de onderzoekers de transparantie van het hout verbeteren.

’s Werelds grootste zonnegevel

In Kopenhagen ontwikkelt het Deense architectenbureau C.F. Møller naar eigen zeggen ’s werelds grootste gekleurde zonnegevel. De gevel maakt deel uit van het nieuwe schoolgebouw CIS Nordhavn van de Copenhagen International School.

De gekleurde glazen panelen zijn gemaakt door het Arabische bedrijf Emirates Insolaire. Deze panelen beschikken over zonnepanelen, waarmee de gevel voldoende zonne-energie kan opwekken voor de helft van de energiebehoefte van het gebouw. Jaarlijks moet de gekleurde zonnegevel met de zogeheten Kromatrix-technologie 300 megawattuur aan duurzame energie produceren. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: KTH | Foto: Hoofdafbeelding: storebukkebruse, Creative Commons, In tekst-afbeelding: KTH (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra