Verhagen: Gebruik bestaande subsidies om huizen te isoleren

Verhagen: Gebruik bestaande subsidies om huizen te isoleren

24-06-2013 12:16 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Als voorzitter van Bouwend Nederland stelt Maxime Verhagen voor om een deel van de subsidies voor hernieuwbare energie in te zetten voor de isolatie van woningen.

Volgens Verhagen zou een deel van de €3,8 mrd die via de SDE+-regeling beschikbaar is voor investeringen in hernieuwbare energie moeten worden gebruikt om woningisolatie en duurzaam bouwen te stimuleren. Het voorstel is onderdeel van een pakket aan maatregelen waarmee Verhagen de crisis in de bouwsector wil tegengaan.

‘Het doel is om in 2020 16 procent duurzame energie op te wekken. Woningen, kantoren, ziekenhuizen en scholen zijn goed voor 30% van het energieverbruik, dus daar ligt een kans als we van die subsidie gebruik zouden maken,’ aldus Verhagen dit weekend in het Financieele Dagblad.

Isolatie van woningen is een kosteneffectieve investering, die snel kan worden terugverdiend door besparingen op de energierekening. Het is daarmee een relatief gemakkelijke manier om te besparen op grijze energie en dichter bij het doel van 16 procent hernieuwbare energie te komen. Verhagen wijst er op dat het Centraal Planbureau recent concludeerde dat investeringen in windenergie vanwege de lage energieprijs momenteel niet rendabel zijn.

Het nadeel is dat er op deze manier minder subsidiegeld overblijft voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Per saldo zou er dan dus minder innovatie op het gebied van hernieuwbare energie plaatsvinden, terwijl Nederland die innovatie als kennisland juist goed zou kunnen gebruiken.

Bron: Financieele dagblad Foto: Pauljoormann via Wikimedia Commons

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra