Energieneutrale weg houdt Almere bereikbaar

13-05-2016 12:05 | Door: Fitria Jelyta

De A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost krijgt een zonnepanelenveld. Daardoor kan Rijkswaterstaat de weg, die wordt verbreed, energieneutraal opleveren.

De A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost wordt verbreed naar vier keer twee rijstroken en moet op die manier de doorstroming verbeteren. Hiermee verwacht Rijkswaterstaat de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad te vergroten.

Wereldtuinbouwtentoonstelling

Daarnaast moet de wegverbreding de leefbaarheid van de omgeving vergroten. De op- en afritten worden verder uit elkaar gelegd om ruimte te creëren voor toekomstige gebiedsontwikkelingsplannen van de gemeente Almere. Zo wordt rekening gehouden met de plannen van de Floriade in 2022, de wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere.

Een zonnepanelenveld in een deel van het knooppunt Almere (A6/A27) moet voldoende energie opwekken voor het verbruik van de verlichting en het verkeersmanagementsysteem. Hierdoor kan de weg energieneutraal worden opgeleverd, stelt Rijkswaterstaat.

Onderhoud

Rijkswaterstaat heeft de uitvoering van de wegverbreding gegund aan het consortium Parkway6, bestaande uit Dura Vermeer, Groep NV, Besix Group SA, RebelValley BV en John Laing Investments Limited. Het traject maakt deel uit van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA).

Voor dit project hebben de partijen een Design, Build Finance and Maintain (DFM-contract) met Rijkswaterstaat ondertekend. Zo is het consortium voor een periode van twintig jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van dit stuk van de weg. De werkzaamheden starten in 2017. Naar verwachting wordt de weg in 2020 opgeleverd. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Rijkswaterstaat | Foto: Gemeente Almere, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra