‘Groene menukaart’ verduurzaamt historische panden

17-05-2016 18:15 | Door: Fitria Jelyta

De Groene Menukaart is een website die verschillende opties geeft om historische panden als kantoren en woningen in Nederland te verduurzamen.

De online toolbox heeft ruim vijftig opties voor gebruikers om de panden energiezuinig, milieuvriendelijk en comfortabel te maken. Zo is de website ingedeeld in vijf thema’s zoals quick wins, elektriciteit, verwarming, water & groen en isolatie. Daarnaast geeft de toolbox inzicht in de kosten en terugverdientijd van de investering voor het verduurzamen van de historische panden.

Duurzame voorbeeldprojecten

Verder krijgen bezoekers inzicht in regelgeving en voorbeeldprojecten uit andere steden. “Mensen denken vaak dat er niet veel mogelijk is door de benodigde vergunningen”, zegt Suze Gehem van de Groene Grachten en een van de initiatiefnemers van de Groene Menukaart, in een persbericht.

“Ook lijkt het vinden van financiering ingewikkeld en de duurzame opties moeten ook passen bij een oud gebouw. Maar ieder pand heeft wel degelijk zijn eigen mogelijkheden.” Vanaf 19 mei 2016 kunnen onder meer gebouweigenaars gebruikmaken van de Groene Menukaart. In samenwerking met het Ser Energieakkoord is de toolbox volledig vernieuwd.

Musea verduurzamen

Eerder is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) gestart met een pilotproject om musea te verduurzamen. Hiervoor ontwikkelt RVO.nl een Breeam-nulmeting die tot concrete duurzaamheidsmaatregelen voor musea moeten leiden.

De komende twee jaar worden rijksmonumenten verduurzaamd, waarvoor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) € 10 mln beschikbaar stelt. Zo maakten veertien Nederlandse musea bekend hun gebouwen te verduurzamen. Bij het initiatief van de Museumvereniging zijn musea als het Van Gogh Museum, het Kröller-Müller Museum en het Nemo Science Center betrokken.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: De Groene Grachten | Foto: De Groene Grachten (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra