Zeeuwse woningcorporatie verwarmt woningen met rioolwater

24-05-2016 12:20 | Door: Fitria Jelyta

In de Zeeuwse plaats Goes gaat woningcorporatie RWS zestig nieuwbouwappartementen verwarmen met warmte uit het rioolwater.

Via extra buizen in het riool haalt het zogeheten riothermiesysteem warmte terug uit het afvoerwater van bijvoorbeeld douches en wasmachines. Op die manier worden zestig nieuwe appartementen aan het Hollandiaplein in Goes verwarmd.

RWS stelt dat 80 procent van al het afvalwater van de huishoudens in Goes warm is en in het riool belandt. Door deze warmte terug te winnen en te gebruiken voor het verwarmen van huizen, draagt de woningcorporatie bij aan energiebesparing en een beter milieu.

Pilotproject in Urk

Het terugwinnen van energie uit rioolsystemen is geen primeur. Ook adviesbureau Tauw werkt aan het terugwinnen van warmte uit rioolwater. Zo heeft het bedrijf een pilotproject opgeleverd waarbij acht huizen in Urk zijn verwarmd met warmte uit het riool.

“Het riool is vaak wat warmer dan de omgeving”, zegt William van Niekerk, bestuurslid bij adviesbureau Tauw, in een uitzending van DuurzaamBV Radio. “Doordat er warmteverschillen zijn, kun je energie maken. Zogenaamde warmtewisselaars vertalen het energieverschil in transporteerbare warmte. Via een soort radiator in het huis wordt de warmte afgegeven.”

Het ingenieursbureau heeft ook het eerste Nederlandse riothermiesysteem op een persleiding voltooid in Urk. Hiervoor gebruikt de installatie een warmtewisselaar in de persleiding die het warme rioolwater afvoert en vervolgens inzet voor het verwarmen van een lokaal zwembad. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Omroep Zeeland, RWS | Foto: Jitze Couperus, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra